Geluk en welbevinden

Ik las een artikel over schadelijke positiviteit. De Amerikaanse psychotherapeut Whitney Goodman waarschuwt voor de ‘obsessie’ van de maakbare wereld. Het klopt dat niet alles maakbaar is. Er bestaat ook nog zoiets als kunnen omgaan met tegenslag en het lot, datgene wat op jouw pad komt en waar je geen directe invloed op hebt.
Oftewel, kun je voluit leven en het mooie en minder mooie doorleven, of accepteren zonder erin weg te zakken?

Veerkracht

Veerkrachtige mensen kunnen dat. Het goede nieuws is dat je veerkracht kan leren, kan ontwikkelen. Veerkracht is met de psychische, emotionele en sociale uitdagingen van het dagelijks leven om te kunnen gaan.
‘Zal ik de bronvermelding van Machteld Huber van het IPH/ positieve gezondheid erbij zetten’, vroeg ik mijzelf af?
Uiteindelijk koos ik ervoor dat niet te doen, omdat grote filosofen als Nietzsche, Plato, Spinoza, Aristoteles, Epicurus etc. al dezelfde levenstips hadden gegeven.

As en Vuur

Een tijdje geleden zaten we tijdens het feest bij het open haardvuur. Starend in de vlammen dacht ik aan de metafoor van vuur en as. Voor het optimale genieten van het vuur, de warmte, de sfeer is moeite (werk) gedaan. Ik moest hout halen, hout hakken en het vuur aanmaken.
Al bij de start van dit heerlijke moment besef ik dat uiteindelijk het vuur weer dooft en er as overblijft. Dit moet vervolgens weer opgeruimd en schoongemaakt. Het genieten van het fijne moment, kan alleen bestaan bij het volledig accepteren van de gevolgen. Ik moest denken aan verschillende uitspraken, zoals ‘de andere kant van de medaille’ en ‘elk huisje heeft zijn kruisje’. Al vind ik deze laatste weer minder, ook al is dit ook irritant waar’, concludeerde ik.

Schadelijke Positiviteit

Altijd gelukkig willen zijn en voelen is doodvermoeiend. Pijn, verdriet, melancholie, saaiheid, verveling en ga zo maar door, horen onvermijdelijk ook bij het leven. ‘Kun je ermee omgaan, accepteren, omarmen’, dacht ik en hoe doe je dat?
Het was laat geworden en ik voelde me een beetje brak, was niet optimaal fit. Ik schoof enkele glazen en flessen aan de kant om koffie te kunnen zetten. Met mijn kopje koffie in de hand, nam ik de uitdaging in mij op. Tientallen schalen, pannen met etensresten, stapels borden, kommen, bestek en oneindig veel glazen. Allemaal aan het wachten om schoongemaakt en opgeruimd te worden.
Het was ‘as’ na het ‘vuur’. Een nieuwe metafoor. Ik glimlachte, het was een fantastisch feest geweest.

Quote:

Het gebed (mantra) van Franciscus van Assisi (1181-1226) “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me het inzicht om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien.

Luistertip: Give me love, George Harrisonhttps://www.youtube.com/watch?v=-wZIpRfqaco

Een gedachte over “Geluk en welbevinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s