Vriendschap & Vlieland

Vlieland &Vriendschap

Binnenkort ga ik weer naar Vlieland. Op dit pittoreske waddeneiland liggen voor mij heel veel mooie herinneringen. Hier vierde ik als tiener mijn allereerste ouderloze vakantie en genoten we intens van onze vrijheid. In mijn herinnering was het een prachtig lange warme zomer. Hotel Californië van the Eagles hoorden we luid en dagelijks op het toen nog bestaande jeugdveld van camping Stortemelk. Het werd een gigantische hit en is voor mij voor altijd geassocieerd gebleven met vrijheid, vriendschap en mooi weer. Later gingen we met het gezin elk jaar wel even heen om te kamperen. Ik had een seizoen plek voor de tent en later vouwwagen. 

Kamperen

Vlieland is gelukkig voornamelijk autoloos en dus kregen onze  kinderen bij aankomst in het dorp beiden standaard een huur crossfiets. Hiermee konden ze zelf in alle veiligheid het eiland ontdekken en spannende avonturen beleven.

In april werd met vrienden ons tijdelijk verblijf opgezet en eind september weer opgebroken. Met een kleine club vrienden en familie konden we er op deze manier regelmatig gebruik van maken. Je hoefde alleen wat kleding en tandenborstel mee de boot op te nemen. In de drukke schoolvakantie periode weken we zelf uit naar Frankrijk, om daarna in de nazomerse weekenden nog volop te genieten van de zee en strand, kortom van de rust in deze prachtige natuur en uiteraard de gezelligheid van alle Vlielandse voorzieningen.

Tot zover enkele mijmeringen uit vervlogen tijden. Ik bedacht me dat graven in mijn Vlielandse herinneringen ook als een soort van voorpret werkt. De tijd en omstandigheden zijn weliswaar veranderd, echter de gehele omgeving ademt herkenning en vertrouwdheid uit. Het beleven van verleden en heden geeft een mooie mix van nostalgie en belevenissen in het hier en nu.

Visualiseren en andere zintuigelijke gewaarwordingen

Ik doe mijn ogen dicht en doe net alsof het al zover is. Ik heb geleerd dat het onbewuste toch geen onderscheid maakt tussen fantasie en werkelijkheid. (Denk bijvoorbeeld maar even dat ik nu met mijn nagels over een schoolbord kras, de meeste zullen direct een minder prettige lichamelijke sensatie ervaren).

‘Het is vrijdagmiddag 1400 uur. We staan op het dek van de Ms Vlieland. Het is een prachtige zonnige dag met een strakblauwe lucht. De grote toeter van de boot kondigt het vertrek aan en doorbreekt even de stiltegeluiden van zeemeeuwen en geroezemoes. We varen. Ik voel een prettige sensatie van positieve spanning. Onderweg naar Vlieland.

Peter haalt traditioneel de koffie met koeken. Vijf vrienden genieten van het weer, de ontspanning en van elkaars gezelschap. Mijn petje (die ik toch altijd ergens laat liggen) is vervangen door een zomerse gesoigneerde strohoed. Ik vind het passen bij mijn leeftijd. Bij aankomst in het dorp lopen we via het bos richting camping. De natuur staat in volle bloei en ik snuif de zilte bos lucht op’.

Vrienden

Ik doe mijn ogen weer open, want ik heb nog steeds het beeld van de kleine camping winkel op de camping. Ik weet namelijk van vriend Gerrie dat er ondertussen imposant grote nieuwbouw staat.

‘Ik heb er zin in en ook in een weekend kletsen, ouwehoeren, lekker eten en drinken en wandelen met mijn vrienden’, denk ik en voel opeens  plechtig moment opkomen om mijn vrienden Gerrie, Dick, Halvdan en mijn broer Peter in gedachten te omhelzen. Dankjewel dat jullie meegaan.

Wat is vriendschap toch mooi. ( N.B. ook de vrienden die niet meegaan/ kunnen sluit ik in mijn hart)

Wat betekent vriendschap voor jou en hoe geef jij dat vorm?

Luistertip: C;ique, Kanye West, Big Sean, Jay Zhttps://www.youtube.com/watch?v=Oxr9XWogBQA

De NLP  staat voor Neurolinguïstisch Programmeren en is een wereldwijd toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. De vooronderstelling wordt gehanteerd dat het onbewuste geen verschil maakt tussen fantasie en werkelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s