Stop de voornemens

Het is januari en daarmee zijn we opnieuw over de oud en nieuw tijdsdrempel in een nieuw jaar beland. Het is altijd weer bijzonder hoe priming, ook wel eens suggestie genoemd, werkt. Want de periode rondom 01 januari wordt vooral gekenmerkt door goede voornemens. Het nieuwe nieuw jaar is als een blanco pagina, waarin nieuwe kansen en mogelijkheden kunnen worden geschreven. Je kunt het ook ervaren als zomaar een getal, waarbij de eigen (belemmerende) overtuigingen, waarden en doelen allang sluimeren, maar de veranderwensen nog steeds worden uitgesteld.

Drijfveren

De vaak onbewuste drijfveren zijn doorslaggevender dan de ‘kracht’ van een start in het nieuwe jaar. De reflectieve periode van december wordt vaak hoopvol ingeruild voor concrete wensen en doelen. Het blijkt echter dat meer dan tachtig procent van de intenties al in de derde week van januari hard onderuitgaan. ‘Blue monday’ heet het en heeft de eer om de meest depressieve dag van het jaar te zijn. Doelen zijn alweer opgegeven, wensen vooruitgeschoven, dromen verhuisd naar dromenland. Oude ingesleten patronen dicteren weer de zelf gekozen waan van de dag.

Wie wil ik zijn

‘Stop vooral met de focus op doelen en richt je op wie je wil zijn’,  is mijn wens voor iedereen voor komend jaar. Langzamerhand begon het ook tot mij door te dringen dat doelen alleen nuttig en haalbaar zijn, als ze aansluiten bij wie ik wil zijn. 

Mediteer op je eigen manier 

Ik zoek de rust en stilte op en concentreer mij op een bewust gekozen ademritme en in de retentie van dit ritme vraag ik wie ik wil zijn. Ik oefen in het vergeven van mijzelf, in dankbaarheid, liefde en vertrouwen. Het antwoord komt vroeger of later altijd naar mij toe waarom ik voel zoals ik voel, denk zoals ik denk en mij gedraag zoals ik mij gedraag. En hiermee vinden doelen en wensen hun weg naar mij in plaats dat ik er achteraan moet gaan. Oftewel, er is altijd al een connectie geweest met wie ik ten diepste ben en vooral mag zijn. Het is vooral ballast loslaten in plaats van veranderen, want ik ben goed genoeg. Jij ook!

Fijn jaar allemaal, liefs Tonie 

Luistertip: lovely day, Bill Withershttps://www.youtube.com/watch?v=bEeaS6fuUoA 

3 gedachten over “Stop de voornemens

  1. Mooi dit. Ik ben ook anti voornemens, vooral omdat het hem al in het woord zit: je kunt je van alles voornemen, maar dat maakt nog geen goed plan. Doelen stellen werkt voor mij wel, maar soms zijn die gewoon niet te halen (door ziekte, coronamaatregelen, etc). Voor nu focus ik me op wat ik héb en heb ik opgeschreven waar ik naartoe wil. Zodat ik het los kan laten en erheen kan bewegen 🙂
    Gelukkig Nieuwjaar nog, Tonie!

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtig! Wie wil ik zijn? Is ’n prachtige basic vraag, die aanzet tot actie en tegelijk ontspanning biedt. Pace e Bene, Alle goeie wînsen, De beste wensen, Folle lok en seine, Vrede en alle goeds voor 2023

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s