Lofzang voor Maxi Jazz

Er komt een kort berichtje op mijn iPhone binnen. ‘Maxi Jazz overleden’, geeft het wel erg bondige slecht nieuws berichtje van mijn neef aan. ‘Ach shit, een groot man is veel te vroeg gegaan’, antwoord ik even later en mijn eerste kerstdag ochtend begint met een hoofd en hart vol (muziek) herinneringen. Vaak wordt na het overlijden muziek van de artiest een periode veelvuldig beluisterd. Bij Faithless ben ik al die jaren steady doorgegaan om met enige regelmaat van zijn muziek (en van Rollo, Sister Bliss) te genieten. Veel songs zijn voor mij verbonden met mooie en intense belevenissen door de afgelopen decennia heen. Zelfs een week voor zijn heengaan had ik nog op groot scherm de Dvd Live at Alexandra Palace (2008) gezien. Het was direct weer een feest van luisteren, meezingen en mee swingen. Want op deze dance muziek ga je vanzelf meebewegen, uit je hoofd direct naar je hart en soms word je ook diep geraakt in je ziel.

No roots

Halverwege de negentiger jaren kwam ik in aanraking met de muziek van Faithless. Ik was in de platenzaak ‘Elpee’ in Groningen en kan mij het als de dag van gisteren herinneren dat ik direct diep onder de indruk was van deze mix van dance, triphop, progressive trance, hiphop, pop, club en waarschijnlijk nog meer verschillende andere stijlen. Faithless muziek was iets totaal nieuws voor mij en vulde die dag op een magische manier de gehele ruimte van de ‘platenzaak’. Uiteraard vertrok ik met hun net uitgebrachte cd. Vooral het nummer ‘I want my family back’ en ‘No roots’ werden en zijn nog steeds voor mij de ultieme meditatieve songs. Ze maakten dat ik mij diep bewust werd van de impact van het (niet) kennen van je roots van jezelf en voor onze geadopteerde zoon uit Colombia. Vooral de noodzaak om dit uit te zoeken.

Live

Wat  hebben we intens genoten van de verschillende prachtige Faithless concerten, met deze bijzondere frontman Maxi Jazz. Eén van hun laatste concerten staat mij nog extra helder bij. Songs als ‘I want My family back’, ‘No roots’ en ‘We become one’ namen mij mee naar ervaringen waar woorden overbodig zijn. 

Beroemd

In het voorprogramma van dit concert van Faithless, trad rapper Maxi Jazz met zijn E-Type Boys op. Ik was enorm verbaasd dat het publiek pas enthousiast reageerde, toen hij na het voorprogramma opnieuw opkwam met Faithless. Ik denk dat de wijze boeddhist Maxi Jazz ‘beroemd zijn’ goed kon relativeren. 

Liefde

Uiteindelijk gaat het over liefde. Veel luister en dans plezier op het schitterende nummer  ‘What about love’ en dat we misschien ooit daadwerkelijk ‘We come one’ zullen zijn.

Thank you Maxi Jazz for your heavenly music. I want more, but you take the long way home

Luistertip: What about love, Faitlesshttps://www.youtube.com/watch?v=4k9pbZThtNw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s