But, if not..

Stop war in Oekraïne

Ik nam afgelopen weekend weer eens een eerder gelezen boek uit mijn boekenkast.
De schrijver Rolf Dobelli heeft het in zijn boek ‘De kunst van een goed leven’ onder andere over de cirkel van waardigheid. Hij bedoelt hiermee dat je ferm en fier mag staan voor datgene wat voor jou doorslaggevend is, ongeacht eventuele rationele tegenargumenten. Je zou het ook je belangrijkste (kern) waarden kunnen noemen.

Metaforen

Het begon mij een beetje te duizelen; cirkels van invloed en betrokkenheid, piramides van basisbehoeften, logische niveaus van optimaal leven, drama- en winnaars- driehoeken en dan nu nog een cirkel. En toch begrijp ik het ook wel. Mensen onthouden beter als er onder andere een verhaal omheen zit, of een song, een visueel beeld, of een metafoor.
Laatst hadden we een deelnemer in onze training en zij vertelde te nuchter te zijn voor metaforen. ‘Ik sta namelijk gewoon ‘met m’n poten stevig in de klei’, zei ze. Mijn collega en ik keken elkaar aan en reageerden beiden tegelijk met ‘wat een prachtige metafoor is dit’. We moesten er allemaal hartelijk om lachen. Want ongemerkt gebruiken we allemaal verhalen en metaforen. We geven hiermee op onze eigen manier betekenis aan datgene wat we wensen of willen uitdrukken en soms kunnen we daardoor ‘bergen verzetten’, of komen we onze eigen ‘valkuilen’ tegen.

Voor jezelf staan
Dobelli verwijst naar een verhaal uit de bijbel uit het oude testament Daniël 3:15. Het verhaalt over koning Nebukadnezar (1145 – 1114 v.Chr.) Hij eist van drie mannen om zijn gouden beeld te gaan aanbidden, anders zouden zij in een vuur gestookte oven gegooid worden. (Waar doet hij mij toch aan denken?)
Hier komt de uitdrukking ‘but, if not’ vandaan, oftewel ‘je bekijkt het maar’, of het andere equivalent ‘over my dead body’. De laatste beroemde uitspraak kwam van Oekraïense soldaten toen zij door de Russen gesommeerd werden om hun Slangeneiland te verlaten en zich over te geven. Hun antwoord was; ‘Go fuck yourself’.
De drie mannen uit het verhaal van het oude testament weigerden, werden in het vuur gegooid en er gebeurde een fantastisch wonder. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je dit sprookjesachtige verhaal opzoeken en bevestigd worden-, of (weer) gaan geloven in wonderen. Helaas is onderdrukking, manipulatie en machtsmisbruik in onze huidige tijd nog steeds aan de orde van de dag.

Cirkel van waardigheid

Daarom is het heel goed en krachtig om voor jezelf te blijven staan, ook al is het niet verstandig, rationeel en ogenschijnlijk uitzichtloos.
Wees je vooral bewust van je meest belangrijke waarden, want zij sturen je dagelijks gedrag (vaak zonder dat je je er bewust van bent).
Als je jouw top vijf waarden maakt, check dan ook eens in hoeverre je ernaar leeft en bekijk eens of de waarden goed bij elkaar passen. Gun jezelf ook dat je ernaar leeft in plaats van weg te zakken in ‘de waan van de dag’.
Luistertip: against all odds, Phil Collinshttps://www.youtube.com/watch?v=CkGg1bzfSys
Leestip: De kunst van een goed leven, Rolf Dobelli

Fijne zomer, Tonie en team toniesleefstijl

3 gedachten over “But, if not..

  1. Leuk om te horen; ik leg in mijn trainingen altijd uit over je top 5 waarden en laat ze een top vijf kwaliteiten maken ( afbeelding of tekenen van je eigen hand en bij elke vinger een kwaliteit ( wat heb je in de vingers) en in de andere hand waar komen de kwaliteiten vandaan ( waarden)

   Geliked door 1 persoon

   1. Hey, dat is ook een leuk idee! Ik laat ze altijd een kwaliteitenonderzoek doen via anderen, omdat je je eigen kwaliteiten vaak niet ziet of op waarde schat en een ander bij jou wel. En de waarden brengen een heleboel in kaart voor we naar de visie en missie gaan. Ik vind dat altijd hele leuke gesprekken (maar ik vind alle gesprekken met mijn coachees leuk).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s