Op de fiets langs Boer Rutgers

Vlakbij boer Rutgers besluit ik toch maar even om van de fiets af te stappen, om mijn regenjas aan te doen. Ik houd de dreigende donkergrijze wolken al een tijdje scherp in de gaten. Vooral vanaf het moment dat ze zich tot een imposant geheel transformeren en daarmee een front vormen. De regendruppels zijn minuscuul fijn. Gezamenlijk zijn ze echter zo sterk en dat betekent een gestage douche met als resultaat een kletsnatte broek en gymschoenen.
Een regenpak had het nooit bij mij gehaald en manmoedig draag ik dus mijn lot van half droog en half nat.
De sterkte van de tegenwind zou mijn keuze bepalen. Windkracht 3 heet ‘matige wind’, lees ik. ‘Dat kan ik makkelijk handelen‘, besluit ik en vertrek op fiets richting Groningen.
Fietsmood
Sinds mijn Ventoux avontuur een paar weken terug, ben ik weer in een positieve fietsmood. ‘En nu vasthouden deze drive’, draag ik mijzelf op en denk hierbij ook aan mijn geplande fietsavonturen deze zomer. Een goede conditie is dus zeker welkom.
in september staat de Ride for Parkinson in Zuid Limburg gepland. Een leuke uitdaging, voor een goed doel fietsen door het glooiende Zuid-Limburgse heuvellandschap. Af en toe zal er een levendige herinnering aan de Ventoux klim naar boven komen, want dit prachtige gebied is bekend om zijn meerdere venijnig steile klimmetjes.
In augustus staat een fietsavontuur met mijn sportieve Franse vriend gepland. Hij woont in het Morvan gebied te Frankrijk. Dit is tevens de Bourgondische wijnstreek. Het wordt vast en zeker een gecombineerde fiets – en wijnreis, met fantastische kaasjes en andere Bourgondische avonturen.
Boer Rutgers

Ik stap weer op de fiets en zwaai nadrukkelijk vriendelijk naar boer Rutgers. Ik probeer in mijn beweging, met bijbehorend hoofdknikje, zoveel mogelijk respect en compassie te leggen. ‘Niet te enthousiast zwaaien’, denk ik, want dat kan te vrolijk overkomen. Op zijn erf staat een behoorlijk imponerende XL tractor, met daaromheen de Nederlandse vlag ondersteboven gedrapeerd.
Ik weet ondertussen dat deze omgekeerde driekleur voor protest staat tegen het stikstof beleid van de overheid. De boeren zijn boos en het lijkt helaas wel alsof polarisatie in onze maatschappij het nieuwe normaal van ons allen is geworden.
‘We mogen in alles wel wat meer ontspannen en vooral gaan vertragen’ denk ik en besef dat fietsen een heerlijke vertraging is. Ik beweeg mijzelf in een rustig tempo fit, maak mijn hoofd leeg, het is gezond en de opgebouwde conditie met goede weerstand helpt ook nog mee om het gebruik van de gezondheidszorg te beperken.
Soms geeft fietsen zomaar inzichten op vraagstukken waar ik mee rondloop, omdat ik even uit mijn hoofd ben.
Fietsonderhoud

Met een glimlach denk ik aan mijn broer die (onbedoeld) heel meditatief de ketting van zijn fiets regelmatig schoonmaakt. Volgens mij had hij het over een tandenborstel om de ketting mee onder handen te nemen, maar dat weet ik niet meer zeker.
Zelf heb ik nog nooit een fietsketting schoongemaakt en bij de kennismaking met mijn nieuwe fietsenmaker Hazekamp tweewielers Middelstum, kreeg ik gelijk op m’n kop. Of ik maar even zelf die ketting de juiste aandacht wil geven. ‘Ik doe het niet’, zei hij streng doch rechtvaardig, toen ik de fiets voor een beurt aanbood.
Met nieuwe anti- lek banden stapte ik de werkplaats uit. ‘Eerst maar die fietsvakantie van jou in Frankrijk en daarna je fiets goed schoonmaken’, gaf hij nog streng mee.
‘Doe ik’, zei ik als een ‘boer met kiespijn’ en was allang blij dat dit karwei volgens de deskundige nog even uitgesteld kon worden.
‘Misschien fiets ik wel vanuit huis naar de Morvan’, dacht ik opeens en besefte gelijk dat de vertraging zich al aan het doorzetten was.

Lukt het jou om te vertragen en hoe vertraag jij? En gebruik jij je tandenborstel ook voor andere doeleinden?

Luistertip: Hoe sterk is de eenzame fietser, Boudewijn de Groothttps://www.youtube.com/watch?v=bFOu8M5DwSI
Quote: Bedenk je eigen quote over vertragen of onthaasten (je kunt het)
5 gedachten over “Op de fiets langs Boer Rutgers

 1. Ik mediteer. En sport veel. En lees. Dat helpt mij bij vertragen.
  En wat betreft die tandenborstel: jazeker. Oude tandenborstels zijn héél fijn om doucheputjes mee schoon te krijgen.

  Like

 2. Ik vertraag zeker over een week of wat, zodra zich hier een sportieve fietser helemaal vanuit Westeremden gefietst, zich hier meldt…. om te gaan fietsen. Voldoende hydrateren vriend!

  Like

 3. Heerlijk vertragen vanaf vandaag vakantie. Nog ff de nagekeken fietsen ophalen bij de fietsenmaker, die nemen we mee naar plek van bestemming. Ook al komt er een hittegolf dinsdag, we fietsen lekker koel over de dijken met populieren naar de Gentsefeesten, Cadzand zwerven op de grensstreek België-Zeeuws-Vlaanderen dat is gemoedelijk vertragen….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s