Dankbaarheid 2.0

Dankjewel, een kleine zin met een grote impact. Want vaker dankjewel zeggen draagt bij aan een goede sfeer en verbetering van je eigen stemming. Eigenlijk geef je een compliment door te bedanken, het is een bloemetje van woorden voor jezelf of een ander. Door vaker dankjewel te zeggen word je milder, groeit je zelfbewustzijn en stijg je even boven je ego uit.

Dankbaarheid

Enige jaren geleden kwam ik de dankbaarheids- oefening tegen. ‘Noem elke dag drie dingen waar je dankbaar voor bent’, las ik. Gelijk associeerde ik het met een lied van Robert Long uit de tachtiger jaren. Hij zong over dankbaarheid op een manier die ik herkende. Associaties over de toen sterk dogmatische kerk kwamen weer naar boven, waarbij ‘dankbaarheid’ werd gekoppeld aan nederigheid en klein zijn. Tot zover nog voorstelbaar, echter de zin ‘want we hebben het niet verdiend’ was onlosmakelijk gekoppeld aan dankbaarheid en daarmee was het begrip ‘Dankbaarheid’ voor mij failliet verklaard. ’Robert moest het ook van zich afzingen’, dacht ik en luisterde na al die jaren opnieuw naar dit nummer op Spotify.

Conditionering

‘De stem in mijn hoofd is niet degene die ik ben’, realiseer ik mij en toch was er een klassieke conditionering in gang gezet. Elke keer als het woord dankbaarheid voorbij kwam, hoorde ik direct de stem dat we het niet verdiend hadden. Dankbaarheid had helaas (onverdiend) een negatieve connotatie gekregen. Het lijkt een beetje op de overdracht en tegenoverdracht respons. Als bijvoorbeeld een naam je doet denken aan iemand die negatieve emoties oproept, heeft een andere naamgenoot direct een 1-0 achterstand. Op te lossen als je je bewust bent van deze conditionering.

Overtuigingen

Het heeft op een diepere laag met je eigen overtuigingen te maken. ‘verwachtingsverwachting is de verwachting dat er verwachtingen zijn’, (Luhmann) las ik en vond het een prachtige zin. Ik kan tegenwoordig het verleden daar laten en het woord afspoelen om het zijn eigen mooie glans weer terug te geven.

Herwaardering

Elke dag sta ik even stil bij datgene waar ik dankbaar voor ben en ben blij en dankbaar dat ik mijn oude overtuiging heb achtergelaten in de bibliotheek van mijn herinnering.

En, oh ja geef ook eens vaker een compliment aan jezelf en een ander. 365 dagen aardig voor jezelf en de ander zijn, doe je mee?.

Luistertip: Dido, thank youhttps://www.youtube.com/watch?v=1TO48Cnl66w

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s