Undercover

Undercover en manipulatie

‘De kaart is niet het gebied’. Dit hoorde ik ooit tijdens een NLP communicatie training. Deze uitspraak kwam oorspronkelijk van Alfred Korzybski. Hij was een Pools-Amerikaans algemeen linguïst en grondlegger van het vakgebied van de algemene semantiek. Het komt er samengevat op neer dat we een ander niet kunnen zien, we zien alleen het verhaal van de ander wat we in ons hoofd hebben gecreëerd. Oftewel, de observatie wordt gefilterd via je eigen unieke perceptie, gedachten, overtuigingen en bijbehorende emoties en gevoelens en dat is wat we ‘zien’. ‘Het is nog een wonder dat we überhaupt nog redelijk goed met elkaar kunnen communiceren en begrijpen‘, dacht ik en liet dit even op mij inwerken. Want dit betekent ook dat elke ervaring optimaal uniek en zeker niet objectief is. En, misschien wel het belangrijkste besef; je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Dus investeer vooral in je eigenheid, in je zelfvertrouwen, want anders verdwaal je in de jungle van al die verschillende meningen over jou.

Unieke beleving

Ook al ben ik met familie of vrienden een weekend samen uit, we beleven het ingrijpend verschillend en zullen er ook andere herinneringen aan hebben. We denken vaak de ander te begrijpen. ‘Het was gezellig’, zei mijn schoonmoeder over ons familieweekend op Ameland. We vonden het allemaal op onze eigen manier gezellig. Echter pas bij goed doorvragen weten we waar de ander aan refereert bij het gezamenlijk gezellige uitstapje. Ik kreeg een keer een vakantie tip om naar een streek in Frankrijk te gaan, omdat het er zo mooi zou zijn. Gelukkig vroeg ik goed door, want naast het prachtige bos en brede strand had het gebied een hoog hotelgehalte (beton) langs de stranden en daar word ik dan weer niet blij van.

Undercover

Soms blijkt de werkelijkheid totaal anders te zijn dan verwacht. In de Volkskrant las ik een artikel over een kunstenares. Zij werd benaderd door een stel, omdat ze interesse toonden in haar schilderijen. Er ontstond een mooie vriendschap. Uiteindelijk bleek alles fake te zijn. De ‘vrienden’ waren undercover agenten die infiltreerden in haar leven, omdat haar vriend werd verdacht van een misdaad.

‘Wat een vreselijke manier van manipulatie’, dacht ik en realiseerde mij dat manipulatie aan de orde van de dag is. Je kunt namelijk niet Niet manipuleren. We doen het allemaal, dagelijks. Variërend van onschuldig en goedbedoeld indruk op de ander willen maken, tot reclame die dag in dag uit ons wijsmaken dat we een product nodig hebben voor optimaal geluk en welzijn, tot informatie dwingend brengen als de enige waarheid. (die niet bestaat, of op z’n minst tijdelijk is)

Machtsmisbruik

Hiermee zijn we aangekomen bij machtsmisbruik. Realiserend dat je eigen gedrag, hoe minuscuul klein ook, altijd van invloed is op de ander en positief of negatief bijdraagt aan de cultuur, (raap ik dat papiertje van de (werk) vloer op, of laat ik het liggen), is mijn vraag van de week;

Wat zijn jouw ‘undercover’ bedoelingen in het contact met de ander? Hoe manipuleer jij?

Luistertip: undercover of the night, Rolling Stoneshttps://www.youtube.com/watch?v=pP1UbJ2iKLw

Quote: ga je voor je gelijk of voor contact?

3 gedachten over “Undercover

  1. Ik ben coach. Onlangs had ik het met een cliënt over kwaliteiten: welke heb je en welke wil je niet eens hebben? “Manipulatie” werd genoemd als een van die laatste en ik knikte instemmend. Alleen… bedacht ik me later dat ik als coach óók manipuleer. Ik laat mensen anders naar zichzelf kijken, andere keuzes uitproberen en daarmee hun hele levensvisie op hun kop gooien. dat doe ik op een indirecte manier, door vragen te stellen en oefeningen mee te geven en te luisteren. In zekere zin is dat ook manipulatie, alleen niet voor mijn eigen gewin. Dus dat zijn mijn “undercover” bedoelingen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s