Respect voor de Groningers

Het was alweer enkele jaren geleden dat ik met een protest fakkeltocht in Groningen meeliep. De laatste keer was in 2018. Dit was naar aanleiding van een aardbeving bij Zeerijp, wat ons in Groningen ook opnieuw actief wakker schudde. En dan bedoel ik vooral met betrekking tot de houding van de overheid naar de Groningers. Oftewel, steeds gaat het weer om de gas geldkraan, een sneu voorbeeld van een graai cultuur ten koste van veiligheid en gezondheid voor de bewoners.  Ik loop mee met alweer de vijfde protestmars in mijn stad. In het avond donker bij de start is het opvallend licht en warm. We zijn namelijk bewapend met 10.000 aangestoken fakkels. Uit ervaring weet ik ondertussen dat de fakkel de gehele route van het rondje centrum moet blijven kunnen branden. Ik schat de route op ongeveer vier kilometer.

Protestmars in Groningen en ik was erbij.

Meer dan 10.000 mensen die in stilte een vuist maken. Lopen voor respect. Zuinig met woorden. Het getoeter van de tractoren aan de Singels is samen met een her en der voorzichtig ingezet Gronings volkslied even de baas over ‘Stilte’. ‘Respect is ook aandacht voor veiligheid, duidelijkheid en perspectief’, denk ik en ben op dit moment heel trots om Groninger te mogen zijn. De stilte neemt het weer over en dat is nu zijn grote kracht. We laten door deze stilte van ons horen. In gedachten hoor ik Stef Bos zijn ‘Stilte’ lied zingen. ‘Dankjewel Stef’, zeg ik in stilte.

Protestmars in Groningen en we zijn vanavond met elkaar verbonden.

Duizenden Voetstappen over de eeuwenoude kasseien. Sereen, rustig en waardig. Een fakkel gaat uit en helpende handen wakkeren het vuur in ons weer aan. De fakkel is in notime gefixt.  Sereen, rustig, waardig. De eerste zaterdag dat de stad weer voor een deel open is. Een protest tegen de plannen om toch meer gas uit de Groningse bodem te halen. Hierover is meer dan genoeg gezegd. Geen woorden maar daden. Groningen is met zijn Groningers OKÉ, want er gaat toch niets boven Groningen en iedereen is welkom.

Waarvan akte.

Luistertip: De Stilte, Stef Boshttps://www.youtube.com/watch?v=vHfrgwqkEMs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s