Stilte

Ook al hou ik intens van muziek, uiteindelijk ben ik vooral een fan van stilte. Ik denk omdat deze tegenwoordig zo schaars is en ik hierin nog winst kan behalen voor mijn dagelijks leven. ‘Muziek heeft ook stiltes’, dacht ik en besefte dat deze interval tussen de klanken vooral een mooie spanningsvolle verwachting in het muziekstuk brengt.

4. 33 Stilte

John Cage componeerde stilte. Hij schreef een muziekstuk getiteld 4′33″, waarin gedurende 4 minuten en 33 seconden alleen stilte te horen en te zien is. Afgelopen week kwam ik op spotify een stilte meditatie van Osho tegen. Eerst dacht ik dat mijn apparatuur niet goed aangesloten was. Ik lag ontspannen op mijn yogamatje met mijn hoofdtlefoon op en kreeg vervolgens 15 minuten stilte te horen. Deze stilte werd tot slot doorbroken met het geluid van een klankschaal.

Stiltes

Tijdens de stilte meditatie was het de bedoeling om mijn eventuele gedachten te observeren. Mijn gedachten dwaalden af naar het onderwerp stilte. Allerlei stiltes kwamen weer voorbij; de verwachtingsvolle stilte, de meditatieve serene stilte, de stilte voor de storm, de dreigende stilte, de beklemmende stilte, de dankbare stilte en uiteindelijk mijn favoriet; de stilte in de natuur.

Abula

Ik ben ver weg van het dagelijks rumoer. Hier heerst de Stilte. Ik bevind mij in het imposante Abula berglandschap, ergens heel hoog boven NAP, omgeven door diepblauwe luchten, vergezichten en hemelse geuren. De onbemande berghut ligt aan het meertje. Opeens besef ik mij dat alles in deze pure omgeving meditatie is; het zitten op een rotsblok, zwemmen in het koele bergmeer, wandelen rondom de berghut, kloven van het hout voor de kachel. Zelfs de tijd gaat stilletjes voorbij. In de verte rollen enkele stenen van een bergkam naar beneden. Ik kijk omhoog en zie berggeiten zich een weg banen langs verticale uitdagingen. Zij lijken zich niets aan te trekken van de wetten van zwaartekracht. De echo van het vallend geluid gaat even mee en wordt vervolgens weer opgenomen in een deken van allesoverheersende stilte. Een klein moment voel ik de betekenis van één zijn met de natuur, met alles en niets, met het universum.

In deze stilte kom ik mijn eigen stem van het verleden tegen. Dat wat lang was weggeduwd en geduldig lag opgeslagen in mijn lichaam en ergens diep verborgen in mijn geest. Mijn eerdere Ik leert mij opnieuw hoe te ‘vliegen’ en te durven dromen. En ik besef opnieuw ; mijn focus bepaalt waar mijn aandacht op gericht is en bepaalt mijn leven.

Luistertip: once upon A long ago, Paul McCartney.https://www.youtube.com/watch?v=dFIMeyTK-sU

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s