Wil ik het echt?

Deze nadrukkelijke en goede vraag gebruik ik steeds vaker als ik voor een keuze sta. Eerder kwam ik de vraag ‘hoe is het echt met je’ tegen. De eerste keer dat iemand dat aan mij vroeg, kreeg ik een beetje ‘de kriebels’. Het voelde erg ongemakkelijk, vooral toen de ander mij rustig glimlachend in voor mij oncomfortabele stilte bleef aankijken. Later besefte ik dat haar vraag waarschijnlijk een logisch gevolg was van mijn antwoord. Een vluchtig ‘goed hoor’, zonder dat ik zelf de tijd nam om voor mijzelf na te gaan hoe het nu echt met mij ging.

Gaandeweg heb ik met vallen en opstaan geleerd dat het veel nuttiger is om góed te voelen in plaats van je best te doen om je goed te voelen. Bij dat laatste loop je de kans om jezelf voorbij te lopen door teveel in je hoofd (kwartier) bezig te zijn in plaats van te leven vanuit je hart. Je hart en ziel zijn namelijk een fantastische raadgever. Je lichaam is de thermostaat, want deze liegt nooit. Het advies (mocht je dat willen) is wel om deze eerst goed in te stellen, door er goed voor te zorgen (voldoende slaap, beweging, gezonde voeding) en vervolgens ruim de tijd te nemen om ernaar te luisteren.

Pauzeknop 

Dus alle drukte en afleidingen even stoppen, je bewuste gedachtegangen verzoeken om even iets anders te gaan doen door op de pauzeknop te drukken en Nee te zeggen tegen datgene wat Nu even niet past. ‘Iedereen kan dit, alleen niet iedereen heeft de pauzeknop van het soms te drukke ego (bestaan) gevonden‘, mijmerde ik en dacht aan mijn hulp kit ondersteuningshulpmiddelen zoals de waarden set gecombineerd met eigen kwaliteiten en bemoediging bij haalbare doelen stellen, ontspanningstechnieken aanleren, positieve dankbaarheid oefenen en herschreven overtuigingen uitdragen. Deze kunnen mooi als breekijzer gebruikt worden om meer van je hoofd (kwartier) naar je hart en ziel te gaan. Je herinnert je opeens dat je niet alleen je gedachten bent en vooral dat je er soms ook even bovenuit kan stijgen. Een prachtig rustgevend uitzicht heb je hier. Het leven wordt vooral eerlijker als je de vraag aan jezelf durft te stellen of je het echt wil. Hiermee tackel je angst, onzekerheid, boosheid, gemakzucht, materialisme en andere hobbels. Op z’n minst daag je jezelf uit en soms durf je iets aan te gaan door een stapje buiten je comfort zone te gaan.

Eenvoud en acceptatie

Ondertussen heb ik hiermee vele doelen en verzoeken van anderen al kunnen pareren en losgelaten. Hierbij voelde ik opluchting en trots over wat ik allemaal niet meer hoef van mijzelf. Wat overblijft is datgene wat er echt toe doet, wat goed voor mij is. Eerlijk voor mijzelf en eerlijk naar de ander. Voor beiden prettiger. 

‘Terug naar eenvoud en acceptatie’, besloot ik en genoot met volle aandacht van de prachtige ondergaande zon, die verdween achter het weiland bij ons huis.

Quote: Nee zeggen tegen een ander is Ja zeggen tegen jezelf.

Luistertip: https://www.youtube.com/watch?v=8oZYl1acLbsTrust yourself , Bob Dylan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s