Top 5 Spijt, Op 1

1. I wish I’d had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me. Dit is de laatste (vijfde) in de reeks van spijt. Volgens mij komen de andere vier hier samen. ‘Had ik mijzelf maar wat meer geluk gegund, was ik maar meer in contact met vrienden gebleven, had ik mijn ware gevoelens maar meer geuit, had ik maar niet alleen zo hard gewerkt’. Dit resulteert in de nummer 1 van deze top 5; ‘had ik maar meer de moed gehad om te leven trouw aan mijzelf en niet volgens de verwachtingen van anderen’.

Ouderlijk gezin

Ik behoorde niet tot de categorie kinderen die al jong wist wat ik wilde worden. ‘Schilder’, riep ik dan maar nonchalant, om ervan af te zijn als de vraag weer eens voorbij kwam. Waarschijnlijk omdat ik in de lange uren van verveling thuis op ons mini balkonnetje, met kwast en water de bakstenen hielp om tijdelijk naar dieprood te transformeren om de tijd te doden in een omgeving zonder vriendjes. Al jong ging ik ‘van mijn kindplek af’ door vooral in te tunen hoe het met mijn moeder ging. Oftewel, ik nam daarmee als kind onbewust een ‘ouderlijke volwassen taak’ op mij en nam daarmee al vroeg afscheid van het ongedwongen kind zijn. Een tante zei eens tegen de dertien jarige ‘Ach schat, wat een goede maatschappelijk werker ben je toch’. ‘Wil je mij ook helpen’? Alles heeft te maken met keuzes. ‘Impulsieve’ beslissingen blijken al vaak gekoppeld te zijn aan invloeden van buitenaf naast de eigen gevoelens. En bij grote beslissingen blijkt vaak al (onbewust) een heel proces aan vooraf te zijn gegaan met kleinere beslissingen, waardoor de mega beslissing op basis van ‘zo voel ik dat’ genomen kan worden.

Keuzes

Mijn voorkeur voor het maatschappelijk werk bleek niet een ‘volwassen’, oftewel eigen overwogen keuze. Meer ingegeven door familiedynamieken. Gelukkig liep ik als jongeman al snel vast en kon ontrafelen waarop de selectie gebaseerd was. Het resultaat hiervan was dat ik dit keer opnieuw voor de hulpverlening koos. Een oprechte eigen bewuste volwassen beslissing om deze weg verder in te slaan. Waarschijnlijk niet voor niets kwam ik de volgende quote tegen: ‘Stop trying to feel better, instead try to feel better’.

Trouw aan mijzelf

Oftewel als we leren om onze werkelijke gevoelens toe te laten en te doorvoelen, maken we ook meer keuzes vanuit onszelf in plaats van te leven naar de verwachtingen van anderen. En dat is de grote uitdaging, om met vallen en opstaan, fouten durven te maken en ervan te leren. Ik legde mijn notebook aan de kant en voelde opeens een sterke behoefte aan plezier maken, aan dansen, lachen, zingen, aan loslaten en relativering. Deze ‘spijt’ reeks introspectie had mij meegenomen naar de diepste uithoeken van mijn ziel en het was hoog tijd om van zwaarte nu weer even naar lichtheid te gaan.

Luistertip: I’ am light, India Ariehttps://www.youtube.com/watch?v=PdQvBn3i-LM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s