Top 5 Spijt, Op 4

(Een reeks geïnspireerd door het boek ‘top five regrets of the dying’ van Bronnie Ware) 4. I wish I had stayed in touch with my friends.

Vorige week besprak ik spijt nr. vijf over het jezelf (niet) gunnen van geluk. Dit keer gaat het over (stervende) mensen die spijt hebben dat ze vrienden hebben verwaarloosd, vriendschappen failliet hebben laten gaan. Mensen die terugkeken aan het einde van hun leven beseften dat de tijd  met vrienden heel waardevol was geweest, of liever gezegd mede hadden gezorgd voor onder andere veel liefde, inspiratie, diepgang, humor en gezelligheid. Hiermee had het ook bijgedragen aan hun zingeving, over datgene waar het uiteindelijk over gaat. Ik keek op het internet naar onderzoeken over vrienden en familie. Vrienden kies je en familie heb je. Misschien een ‘open deur’; onderzoek wees uit dat mensen met vriendschappen niet alleen gelukkiger waren, ze waren over het algemeen ook gezonder.

Eenzaamheid

We zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig. Uit hetzelfde onderzoek lees ik dat eenzaamheid nog dodelijker is dan roken. Ook al lijkt het mij wel heel lastig te onderzoeken, ik kan mij wel voorstellen dat eenzaamheid tot allerlei akeligheden kan leiden, gecombineerd met gevoelens van uitzichtloos lijden. Het voluit kunnen nemen van je leven met alle ups en downs is alleen mogelijk met waardevolle contacten. Tenminste, dat geldt voor mij. Iedereen is weer anders, ook ten aanzien van de behoefte aan contact. Het gaat ook meer om kwaliteit van contact, dan om de kwantiteit.

Terugkijken

Ik schreef eerder over mijn vriendschap (21 februari 2019: twee vrienden) met een jeugdvriend en het lijkt erop, nu we al meer dan veertig jaar bevriend zijn, dat we altijd vrienden zullen blijven, oftewel elkaar oud zien worden, als het ons gegeven is. Soms loopt het anders. De vriendschap begint te knellen, omdat je eigen pad niet meer bij deze vriendschap past. Ik ging eens ‘graven’ in mijn eigen verleden en herinnerde mij vroegere vriendschappen die langzaamaan uitgedoofd waren. Er was niet bewust een laatste ontmoeting geweest. Hoe mooi is het als je met liefde en een glimlach terug kan kijken, hoe je een tijd ‘samen op hebt getrokken’. Met elkaar genoten en van elkaar geleerd.

Aktie

Mijn eigen voorbeeld van spijt, heb ik gelukkig alweer een paar decennia geleden kunnen rechtzetten. De mooie vriendschap werd abrupt stilgezet door een groot meningsverschil en er volgde vervolgens een onrustige ‘stilte’. Deze zou uiteindelijk bijna tien jaar duren. Eerst vanuit overtuiging en later werd het een houding van ‘omdat het nu eenmaal zo gelopen is’. Tot het moment dat we elkaar bij die prachtige ‘wake up call’ weer vonden en gelijk doorgingen waar we gebleven waren. Een mooi voorbeeld van een inspirerende vriendschap, vermengd met humor en speelsheid. Wat ben ik dankbaar voor die actieve stap, waardoor we nu alweer ruim twintig jaar ‘samen op trekken’ en belevenissen delen in plaats van een palliatieve vriendschap waarbij je op het allerlaatste moment nog iets herstelt om vervolgens alleen nog maar vooral samen terug te kunnen kijken. Al is een stap nemen altijd heilzaam, ongeacht het tijdstip in je leven.

Met wie wil jij (weer) actief ‘vooruit kijken’?

Luistertip: Friends, The Carters (Beyoncé)https://www.youtube.com/watch?v=ih0srx5qz2s

Een gedachte over “Top 5 Spijt, Op 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s