Top 5 Spijt

5Had ik mijzelf maar wat meer geluk gegund’.
Afgelopen week las ik een artikel van de kunstschilder Egbert Modderman. Hij citeerde een prachtige quote van de Romeinse filosoof Augustinus: ’Heb lief en doe wat je wilt’.
Prachtig en zo waar, want als je vanuit liefde doet wat je wilt, zorg je goed voor jezelf en de ander.
Soms komen belangrijke zaken via verschillende wegen samen. Ik had onlangs het boek van Bronnie Ware gelezen en nam mij voor om haar inventarisatie van de ‘top five regrets of the dying’ bij langs te lopen.
Op nr. vijf staat ‘Had ik mijzelf maar wat meer geluk gegund’.
Gelukkig ben ik niet stervende en hoop nog een tijdje mee te gaan. ‘Altijd goed om tussentijds even stil te staan en te evalueren bij dit onderwerp’, dacht ik en begon mijn leven tot nu toe langs te lopen en te scannen op het mijzelf gunnen van mijn eigen geluk.

Eigen kompas

Ik vroeg mij af wat is het belangrijkste in mijn leven tot nu toe was geweest en steeds had het met liefde te maken. Misschien was ik mij niet altijd even bewust van mijn waarden geweest. Nu ik ze regelmatig opschrijf, word ik alleen maar bevestigt dat ik heel wat gelukkige momenten heb gehad en nog altijd heb. Waarden zijn namelijk je intern kompas om vanuit zingeving te beseffen wie je bent en wat belangrijk voor je is. Dit om van daaruit keuzes te kunnen maken wat je wilt doen met je kwaliteiten in jouw leven.
Geluk is in mijn optiek niet een constante staat van euforie. Gelukkig zijn is ook het kunnen en durven accepteren van pijn en verdriet en andere emoties binnen mijn (gelukkige) leven.  Ook wel eens veerkracht genoemd.
Mijn grote voorbeeld Leonard Cohen schreef zo meesterlijk en hoopvol ‘there is a crack in everything, thats how the light gets in.

Zorg goed voor elkaar

Ik denk dat iedereen heel goed het verschil aanvoelt tussen primaire emoties versus secundaire emoties. Bij de eerste voel je compassie, terwijl je bij het andere blijft hangen met kans op gevangenschap richting chronisch klagen, chronisch slachtoffer zijn of chronisch alles en iedereen willen redden. (Behalve jezelf)
Soms komt er iets in je leven voorbij wat echt helemaal ruk is, of intens verdrietig en het uiten van je emoties (ook met anderen) werkt dan helend en soms heeft het ook nog wat meer tijd nodig.
En ohja, elkaar eens troosten, of een arm om de schouder van de ander leggen is ook heel tof.


Luistertip: Leonard Cohen: Anthem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s