Nostalgie

Nostalgie
Op het moment van schrijven zit ik bij het open haard vuur bij te komen van een weekendje schaatsbeleving.
Ik had mij net, tijdens het zondag namiddag sauna ritueel, letterlijk gewenteld in de sneeuw. Het viel mee. Ik ben niet zo’n kou liefhebber, alleen bij een bovenmatig verhit lichaam, wil ik wel even naakt in de tuin liggen. Als was het een te warme zomerse zonnige dag. De aanblik, zo liggend in de sneeuw, zou Wim Hof (the iceman) goedkeurend hebben laten knikken.

Wat ik eigenlijk vooral heel goed deed, was opgaan in dat ‘sneeuwmoment’ en mij niet bezighouden of er onverwachts bezoek de tuin in zou lopen. Bijvoorbeeld een betrokken mevrouw van middelbare leeftijd met makkelijk kapsel, stevige wandelschoenen en degelijke all seasons afrits ‘winter’jas, gewapend met een collectebus tegen Alzheimer. Dit beeld visualiseerde ik glimlachend pas bij mijn ‘happy hour apresski’ biertje bij het vuur. Ik overdacht hier nu mijn schaatsavontuur van het afgelopen weekend.
Het was voor mij vooral het verlangen naar de sfeer van onbezorgd ijs en gezelligheid, inclusief koek en zopie geweest. De frivoliteit werd al enigszins ingedamd door alle code geel, groen, oranje waarschuwingen van de overbezorgde overheid, die mij aan mijn te bezorgde moeder deed denken.
De beperkte tijd totdat de dooi genadeloos zou toeslaan, gaf een nogal dwingend urgentie gevoel. ‘Ik zat er dus niet lekker in’, zal ik maar zeggen.

Nostalgie
‘S ochtends had ik nog met mijn jongste zoon gefilosofeerd over ‘nostalgie’.
Het is vanuit je eigen tijdlijn terugkijken en beleven naar dat wat eens was geweest. Deze herinneringen zijn vaak een terugblik met een idealistische roze ‘softlens’, waarbij de fijne herinneringen tijdens het mijmeren worden afgewisseld met weemoed. Bij heimwee gaat het richting alarmbellen, omdat je dan niet meer optimaal in het NU kunt functioneren.
Onthaasten

Mijn zoon associeerde bij ‘nostalgie’ direct de vroegere vakantie autoritten naar Zuid Frankrijk. Een heerlijke tijd van vrijheid en het avontuur, zo vertelde hij. Zittend op de achterbank van de volgeladen auto, met z’n broer en ‘Gameboy’ spel bij de hand. Meestal begon het vakantie avontuur al  ‘s nachts, waardoor het gebrek aan licht soms een uitdaging was om het spelletje te kunnen spelen. Later kwam er een auto dvd speler bij, met voor allebei een mini tv scherm (vergelijkbaar met de schermen in het vliegtuig, Lidl 119,-) aan de achterzijde van de beide autostoelen opgehangen. Hiermee kon tijdens de lange reis het spelen en slapen worden afgewisseld met een film. Ondertussen gingen we ‘zoevend’ naar warmere oorden voor enkele weken ‘buiten spelen’ en onthaasten.
Mijn zoon verbond nostalgie met een prettig gevoel en fijne herinneringen. We concludeerden dat de mate van nostalgie ook afhankelijk is van je tevredenheid nu en huidige doelen in het leven.
Vroeger?

Het schaatsen ging niet echt geweldig. Beide dagen prachtig weer, waarbij zaterdag de top dag was, met een heldere zon en een witte winterse waas, als uit een oudhollands plaatjesboek. ‘Heel Nederland’  plaatste die avond de betoverende plaatjes aanwinst op social media.
Het ijs was goed, alleen mijn schaatsen niet geslepen en de kapotte linker schoenveter vervangen door een te korte basketbal veter, waardoor de schaatsschoen niet lekker strak zat. Zondag de herkansing met geslepen schaatsen, wax veters en een ander ‘speelveld’. Helaas, want ‘never change a winning place’. Dit keer ook weer gedoe. Hier bleek het ijs vele malen slechter en ik nam die middag al snel (mentaal) afscheid van het kortstondige schaatsseizoen.
Dit schaatsweekend zal voor mij in de toekomst niet gaan behoren tot nostalgische herinneringen, gevuld met weemoed en verlangen, besloot ik alvast maar vooruit in de tijd.
Alhoewel, wat als dit de allerlaatste keer bleek te zijn geweest? Misschien dat in de toekomst ‘de roze bril’ mijn geheugen een beetje gaat helpen als die oude tijd van, ‘weet je nog toen we konden schaatsen’, even weer voorbij komt.

Luistertip: aan de oevers van de tijd, Spinvis

Aan de oevers van de tijd,https://www.youtube.com/watch?v=CiQvxc_2y7o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s