Deurtje bellen voor volwassenen

Deurtje bellen voor volwassenen 

Ik heb iets met bellen. De dingdong buitendeur bel, de gong, kerkklokken, klankschalen en de koebel om maar een aantal te noemen. Tijdens de muziekles vroeger op school vond ik de triangel een sneu instrument. Als we gezamenlijk moesten musiceren tijdens de muziekles dan hoopte ik altijd vurig dat de triangel bij het uitdelen van de instrumenten aan mij voorbij mocht gaan. Nu jaren later wil ik hierbij officieel mijn spijt betuigen en excuses aanbieden aan de triangel.

Dit prachtige instrument floreert namelijk in zijn eenvoud. Er kunnen maximaal drie klokjesachtige, maar doordringende tonen uit voortgebracht worden. Het materiaal zelf is van nature klankrijk. Timing is voor dit instrument cruciaal. Door exact op het juiste moment erop te ‘slaan’, vervult en complementeert haar toon het muziekstuk naar extase.

De koebel brengt mij ogenblikkelijk naar prachtige wandelingen in de bergen, waarbij het in mijn geheugen is opgeslagen en voorzien van mooie helderblauwe frisse luchten, grazige weiden, zon, rust, ruimte en fijn gezelschap. Ik voel mij ZEN en het is vakantie.

De balie hotel/ receptie bel roept bij mij geheel andere associaties op. Deze bel doet een beroep op mijn speelsheid. Ik krijg altijd de onbedwingbare impuls erop te ‘slaan’, ook al is de medewerker aanwezig. Meestal vraag ik toch nog even of ik de balie bel mag beroeren. Dit mag altijd! Dit leidt steeds weer tot meer ontspanning, vreugde, plezier en soms ontroering in het contact. Er wordt geglimlacht en begripvol gereageerd, waarop ik meestal nog een tweede keer op de bel durf te slaan.

De speelsheid gaat richting balorigheid als ik bij deurbellen ben. Graag bel ik dan extra lang, of bel nog een keer extra als ik zie dat de bewoner  zich ondertussen al naar de deur begeeft. Meestal hoor je dan iets in de trant van ‘Jaja, ik kom al’. Het fenomeen ‘Deurtje bellen’ is helemaal kicken en spreekt bijna iedereen, ongeacht de leeftijd, tot de verbeelding. Wie kent niet die heerlijke spanning van het aanbellen, snel wegrennen, om vervolgens vanuit een ongeziene en veilige plek de verbazing en verwarring van de mens bij de voordeur te mogen aanschouwen. Ik sprak hierover met mijn schoonmoeder en mijn vrouw en we besloten deurtje bellen op onze wensenlijst van 2021 te zetten. Hoe we dit gaan ondernemen, behoeft nog wel verdere uitwerking, want schoonmoeder is niet meer zo snel en het wegrennen’ is wel een essentieel onderdeel van dit spel. 

Misschien heeft iemand nog creatieve ideeën? Ik dacht zelf om voor deze gelegenheid een rolstoel in te zetten.

Hooguit irritant vind ik zelf de handschoolbel. Deze houd je in de hand en beweeg je vervolgens heen en weer, waarmee de klepel altijd weer te hard en te schel tegen de klok kletst. Meestal zijn het ook gefrustreerde, diep ongelukkige mensen die hiervan gebruik maken. Zij compenseren denk ik hiermee hun eigen onzekerheid en leegheid door heel dwingend deze bel heen en weer te schudden om hun wil aan anderen op te leggen. ‘waarschijnlijk is dit nog een lastige school herinnering trigger’, dacht ik en besefte weer opnieuw dat alle perceptie een projectie is.

Fietsbellen is wat lastig. Deze is van nature ook dwingend, de kunst is om de bel dusdanig zwierig en frivool te bedienen, zodat de ander aanvoelt dat het heel vriendelijk en zelfs lief waarschuwend is bedoeld. De intentie moet ‘liefde’ ipv haast en ongeduld zijn bij het gebruik van de fietsbel in verband met de wens om te passeren.

De klankschaal is mijn favoriet. Om bij te mediteren, of zomaar een beetje weg te dromen bij dit prachtige liefdevolle, rustgevende geluid, welke je na het beroeren nog lange tijd kan volgen, totdat het geluid heel langzaamaan in het universum lijkt op te gaan. Soms blijft dit hemelse engelen geluid de gehele dag bij mij. Er ging plotseling bij mij ‘een belletje rinkelen’, Ik ben degene die altijd een connectie met de bel moet maken. Misschien moest ik toch ook maar eens die handmatige schoolbel gaan herwaarderen.

Luistertip; let em in, Paul MCcartney and Wingshttps://www.youtube.com/watch?v=ilDI_OmF9qg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s