Vertrouw jezelf

‘Weet je enkele activiteiten die je zou willen doen’, vroeg ik met een invoelende stem. Er kwam niets. Vervolgens vroeg ik haar om een lijn te tekenen en daarin een onderverdeling te maken in de mate van stress, effectieve spanning en ontspanning. 80 procent ging naar stress,18 procent naar effectieve spanning. Het bleef even stil. De 2 procent knalde van het papier, schreeuwde om aandacht. Opnieuw stelde ik de vraag of zij activiteiten zou weten die helpend zouden zijn….

AHA momenten

Soms hebben we metaforen, beelden, of andere hulpmiddelen nodig om dieper bewust te worden van onze vaak niet helpende gedachten en gedragingen. Dit zijn ‘aha’ momenten. ‘Het kwartje valt’, wordt dit ook wel eens genoemd. Soms valt ‘het kwartje’ nog dieper, het is niet alleen weten, maar ook een diep voelen. Een dieper weten. Ook al bestaat het kwartje zelf niet meer. De krachtige realisatie leidt vervolgens tot een verschuiving in je leven. Je weet en voelt dat dit een keerpunt is.

Gewoonten

Er zijn een aantal algemeenheden, waarom veranderen (het uitvoeren van je goede voornemens), oftewel het doorbreken van vaste patronen niet altijd zo makkelijk gaat. Allereerst zijn we niet dol op veranderingen, liever iets wat bekend is, ook al is het niet heel fijn, dan de spanningen van het onbekende. Vaste gewoonten is iets waarbij we ons prettig voelen. We veranderen alleen vanuit passie, een diep weten, of vanuit noodzaak (angst). Deze week zag ik een voorbeeld van een ‘verandering van gedrag’ vanuit angst. Vlak voor ‘de lockdown toespraak‘ van Rutte, ging ik nog even boodschappen bij de AH doen. Bij binnenkomst kreeg ik een naar gevoel, vele schappen waren compleet leeg. Vooral ‘Hamsteren’ legde het meisje van de winkel schouderophalend aan mij uit, op mijn vraag wat er aan de hand was. ‘Jammer dat mensen dit zo vanuit angst doen’, zei ik en duwde het karretje richting een paar blikken soep en verpakt stokbrood voor een ‘studenten’ avondmaaltijd. Ik voelde mij oprecht verdrietig worden, niet om mijn aangepaste maaltijd, wel dat velen zich blijkbaar nogal door de angst laten leiden.

Vuur en As

Thuis bij het vuur overdacht ik deze belevenis en concludeerde voor mijzelf dat aan alles in het leven twee kanten zitten. De angst cultuur is mede een gevolg van de ‘voortdurende angst’ Pr. Ik genoot ’s avonds van de korte conference van ‘dominee Gremdaat’, de alias van Paul Haenen. ‘Alles gaat op slot, maar wij gaan open’ riep hij en de goede verstaander begreep dat het over liefde, mildheid en vooral positiviteit gaat.

Als je zowel van het vuur (dat wat je kiest) kan genieten, alsook van het as (het gevolg behorend bij de keuze), dan begrijp je hoe voluit te kunnen leven. Ik gooide met een glimlach nog een blok hout op het vuur en wist dat het moment richting as hiermee ook werd ingezet. De avond gleed langzaam richting nacht.

Aandachtstip:

“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien” – Reinhold Niebuhr en Franciscus van Assisi

Luistertip; trust Yourself, Bob Dylanhttps://www.youtube.com/watch?v=Bt1Vfh2r-MA

2 gedachten over “Vertrouw jezelf

 1. Hey Anton,

  Ik volg je op LinkedIn en wil je even laten weten dat ik je blogs erg goed vind en deze keer voelt het zelfs als steunend.
  Dankjewel voor het delen en alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2021!

  Groetjes,
  Janneke Patty

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s