Guilty pleasures?

Ze vroeg mij om tien gebeurtenissen op te schrijven die mij NU bezighielden. De moraal was dat je de meeste ‘gedachten tijd’ besteed aan dat wat in het verleden ligt en aan dat wat er nog moet gebeuren in de toekomst. Het NU wordt helaas over het algemeen schromelijk verwaarloosd. Het gaat vaak over minder plezierige gevoelens, waarbij spijt, schaamte en je eigen ‘niet goed genoeg’ oordeel vaak gaan over dat wat is geweest of zich in de toekomst nog gaat afspelen. De gedachten over de toekomst laten zich vaak ongewild teveel vollopen met grote en kleinere angsten en andere gefantaseerde ongemakken, die toch altijd weer anders verlopen.
Gelukkig is er ook de positieve kant om vanuit het Nu een duik te nemen in het verleden en een preview bij elkaar te dagdromen over de toekomst. Dit wordt ook wel eens voorpret en napret genoemd bij belevenissen die tof zijn (geweest). Vakantie en weekendjes weg, of een inspirerende ontmoeting zijn hiervan vaak mooie voorbeelden.
Afgelopen weekend hadden we weer eens met onze Limburgse vrienden afgesproken. Na een zuidelijk bezoek werd het hoog tijd om een weekendje samen te zijn in ons hoge Noorden. De reistijd  van Zuid-Limburg naar Westeremden was ondertussen bijgesteld van drieënhalf naar vier uur rijden ivm de 100 km maatregel. Hiermee werd  ik mij weer meer bewust van de relativiteit van tijd en afstand, maar dit Nu terzijde.

Samen

Het was bijna een jaar geleden dat we met  elkaar in Antwerpen hadden afgesproken.
Deze oud en Nieuw date leverde XL veel voorpret op. Ook kreeg het ongewild de status van een guilty pleasure. Oud en nieuw vieren in een hotel te Antwerpen is tof. De vermelding dat dit dan in een van der Valk hotel zou plaatsvinden, riep al verbaasde en vragende blikken op. Bij de vermelding dat dit uitstapje inclusief diner en feest zou plaatsvinden, leverde besmuikt hoongelach of ongeloof op bij de toehoorders. Ik voelde dat ik ondertussen in een ander hokje werd geduwd. Oma (Oordelen, ongevraagd meningen geven, ongevraagd advies geven) werd vaak niet thuisgelaten.
Het was geweldig. Het samenzijn met goede vrienden in Antwerpen, de stad gehuld in uitbundige kerstsfeer beleving. De kroegen met het blond schuimend bier overdag. Oudejaarsavond met lopend buffet, het dansfeest met andere onbekenden, dj en verzoeknummers.
Het was een mooi voorbeeld van samen plezier maken. Het nagenieten kwam weer helemaal terug, inclusief nostalgische gevoelens over de wereld van een jaar geleden, toen we vorig weekend een dvd van ons ‘guilty pleasure’ avontuur terugzagen in beeld en geluid.
‘Ik zou eens vaker kleine haalbare stappen buiten mijn vaste patronen willen gaan ondernemen, vooral buiten mijn comfortzone’, besloot ik.
Ik wist dat dit ook vanuit de positieve psychologie vaak gesuggereerd wordt om hiermee een (nog) blijer mens te worden.
Alles kun je proberen, ook (vooral) guilty pleasures.
Fijne feestdagen X
Luistertip: Happy Newyear, Abba

https://www.youtube.com/watch?v=3Uo0JAUWijM
‘Het gaat niet om loslaten, het gaat om anders vasthouden’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s