Gewoontes veranderen en gewoontes Veranderen 

Ik mijmerde over de vroegere gewoonte om, na een razendsnelle inschatting, drie zoenen bij een begroeting te geven. Deze handeling, uitgevoerd met een militaristische precisie van links, rechts, links had ik al langere tijd achter mij gelaten. Ik maakte alleen nog onderscheidt tussen de keuze om iemand ‘een hand’, of een hug te geven. Dat laatste met of zonder zoen, afhankelijk van de relatie en situatie. In mijn ouderlijk gezin kreeg ik als kind bij het slapengaan een nachtzoen van mijn ouders, bij het opgroeien pakte ik de regie om bij het ‘welterusten’ mijn ouders een vluchtige gewoonte kus te geven, totdat ik dat ook raar begon te vinden. Ik ging immers niet weg, alleen maar naar bed. Er volgde nog een korte periode met nachtzoen voor mijn moeder en een ‘hand geven’ aan mijn vader, (dit voelde helemaal ongemakkelijk) tot ik er helemaal mee stopte om met een semi nonchalant zwaaiend ‘welterusten allemaal’ de ruimte in opluchting te kunnen verlaten.

Gewoontes

Ik was mij super bewust van de gewoonte en dat is goed, want zo voorkom je dat de gewoontes jou hebben in plaats van andersom. Het is 2020 en ik ben mij bewust van de razendsnelle veranderingen en technologische ontwikkelingen met bijpassende gewoontes. Volgens ‘desinformatie’ deskundigen (ja, ze bestaan al een tijdje) kan iedereen binnen tien jaar op zijn smartphone visuele effecten creëren, waarvoor nu nog een miljoenenbudget en een team van specialisten voor nodig is, aldus het artikel in de zaterdag Volkskrant van Marjolein van Trigt. Deze synthetische media kunnen (en worden al) positief en helaas ook negatief gebruikt. Personen kunnen op foto en film weggeblurd worden, dingen zeggen die ze nooit gezegd hebben, onbedoeld uit de kleren of met een ander lichaam geportretteerd worden etc. Kortom; welkom in de wereld van fantasie, manipulatie en fake news. ‘Liegen is uiteraard van alle tijden, alleen het wordt steeds ingewikkelder om dit te ontmaskeren’. ‘Deep fake ligt op de loer in onze maatschappij’, lees ik en met een zucht leg ik de krant aan de kant. Er zijn helaas al talloze voorbeelden van negatief gebruik.

Siri

‘Siri, klopt het wel wat deze persoon zegt’, spreek ik in gedachten uit tegen mijn ingebouwde Siri chip, verbonden met mijn Neo cortex. Razendsnel zie ik linksboven mijn hoofd in space de analyse mbt lichaamshouding, temperatuur, non verbale signalen en de kansberekening. 99,9 procent kans op het spreken van de waarheid fluistert Siri. (blijf zelf ook alert, stond in de bijsluiter) en ik bied de persoon tegenover mij een kopje koffie aan. Ik vertrouw volledig op de analyse en mijn eigen intuïtie verdwijnt ondertussen steeds meer naar de achtergrond. ‘Het ging ook precies zo met de komst van de Ebike’ denk ik hardop. Zelfs de tour de France gaat tegenwoordig volledig op speedyleg Ebike fietsen. Ik ben de laatste fietser tegen de wind en gewoonte in. Ik voel mij steeds droeviger worden.

Plotseling wordt alles een diep zwart gat en ik verdwijn met een duizelingwekkende snelheid in het oneindige niets. Met een schok schiet ik overeind. ’Wat is er’, vraagt mijn vriendin slaperig. ‘Oh, niets’, reply ik ‘Een nare droom’, terwijl ik ondertussen met mijn linkerhand op mijn hoofd voel of er misschien een litteken zit. Linksboven mij vervagen de analyse letters van Siri en in een overweldigend helder wit licht zie ik ‘listen to your heart’ in de lucht hangen. Het danst een beetje op het ritme van mijn op hol geslagen ademhaling, alsof het mij wil meenemen naar kalmte tussen mijn waak en slaap staat van zijn in. 03.03 lees ik op de wekker. ‘listen to your heart’, herhaal ik in gedachten steeds weer als in een mantra en zak langzaam weg in een vredige ontspannen slaap.

https://www.youtube.com/watch?v=b7k0a5hYnSILuistertip; unwritten, Natasja Bedingfield 

No one else can feel it for you, Only you can let it in, No one else, no one else, Can speak the words on your lips, Drench yourself in words unspoken, Live your life with arms wide open, Today is where your book begins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s