Op de fiets (tweede akte)

Kan het nog dieper gaan mbt je zelf gekozen uitdagingen? Ja, dat kan! Zeeland; ergens op het vlakke grijze platteland zie ik tussen mijn half dichtgeknepen oogleden, vanwege het overvloedige regenwater, in de verte een benzinestation. Een mevrouw springt snel uit de auto naar de shop, jas ter bescherming over haar hoofd geslagen.

We gebruiken het station even als ‘vluchtheuvel’. De regen spoelt uit de hemel, de krachtige wind speelt zijn eigenzinnig spel. Ik had net zo goed langdurig onder een koude douche kunnen gaan staan. Dus stappen we maar weer op de fiets.

Zeg ja tegen dat wat er is

Acceptatie van dat wat er is; een prachtig sterk middel, alleen de kou van het doorgesijpelde water doet mij wel huiveren. Ik zit op het randje van acceptatie en vind de oplossing in concentratie op de ritmische beweging van de pedalen. Het ‘kleine leed’ is alweer achter mij bij het bereiken van de indrukwekkende Brouwersdam met aan mijn linkerkant de Noordzee en rechts het Grevelingenmeer. Imposant ook door de majestueuze natuur, met als toegift het openbreken van het wolkendek richting zonnig.

Klimaat

In het museum te Ouwerkerk herdenken we de 1836 omgekomen slachtoffers van de watersnoodramp uit 1953. Ik ben mij weer even heel bewust van onze nietigheid, onze klimaat uitdagingen en de Nederlandse inventiviteit in de strijd tegen het water. Er hangt een mega grote kaart van Nederland. Deze geeft aan dat bij overstromingen tweederde van ons land zal worden overspoeld door de zee. Bij ons thuis zal twee meter water staan. De 3D beleving sla ik over, ik heb al genoeg waterbeleving.

‘Momenteel ben ik tenminste klimaat neutraal bezig’, denk ik en met een goed gevoel trap ik door richting ons eindpunt voor vandaag. Ik ben onder de indruk van al die mooie (fiets) plekken in Nederland. Zelfs tussen Almere en Lelystad is prachtige natuur, met het Markermeer links en het gebied van de Oostvaardersplassen aan de rechterkant.

De laatste zeven kilometer door Lelystad op weg naar ons hotel voelt alleen maar als een sfeerloze buitenwijk. ‘Misschien is het anders als je er woont’, denk ik, want zelf heb ik ook met veel plezier in buitenwijken te Groningen gewoond. In tegenstelling tot de drukte bij de incheck balie van het Apollo hotel, is het helemaal verlaten in het sfeerloze café restaurant op de eerste verdieping. De barman tapt een beetje stuntelig ons welverdiende biertje en verdwijnt weer. We zijn hier alleen. Ik haal nog een drankje uit de koelkast, leg het geld op de bar.

Massa toerisme

De laatste dag van een week fietsen (rondje Nederland) is aangebroken. We besluiten deze 160 km ook te ‘nailen’. Alleen een iets langere tussenstop in Giethoorn. We zijn nieuwsgierig en verwachten minder drukte nu er minder buitenlandse toeristen zijn.

Niets is minder waar. Er staan enkele ‘1,5 meter afstand houden’ borden, maar verder schuifelt een grote massa over het pad langs het kronkelende kanaaltjes gegraven water tussen alle huizen. Daarnaast een lange stoet met bootjes in de kanaaltjes. ‘Wie kijkt naar wie’, denk ik. Noodgedwongen moeten we lopen met de fiets aan de hand over het smalle looppad. Er is geen ontsnappen meer aan tot aan het eindpunt, waarna deze kermis nog kilometerslang  doorgaat in het aanbod van fluisterbootjes. Ik moet denken aan passages uit het boek ‘Hotel Europa’, van Ilja Pfeiffer. Hierin beschrijft hij het massatoerisme en geeft ook een voorbeeld over Giethoorn; ‘waarbij deze plaats overlopen wordt door de chinezen, die de inwoners op hun beurt als attractie bejegenen’.

‘Enige mildheid is op zijn plaats, want ondertussen ben ik ook een toerist geweest op een plek waar ik niet wil zijn en toch was’.

Ik geniet nog even van het fietsen, in de natuur, in deze tweede akte, op weg naar huis.

Luistertip:Bagagedrager, Spinvis

Leestip: Hotel Europa, Ilja leonard Pfeijffer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s