Motiveren of inspireren?

Afgelopen weekend werd het mij opnieuw glashelder dat ik een ander niet kan, of beter gezegd niet wil motiveren tot verandering.

Ik beluisterde liggend op de bank via mijn iPhone een YouTube live webinar van Michael Pilarczyk, waarin hij behoorlijk confronterend een vragensteller ‘de les las’. Deze vragensteller vroeg namelijk via de chat of de coaches hem wilden helpen door middel van ‘een schop onder de kont’. Het antwoord was een scherpe uitleg dat niemand, maar dan ook niemand hem moet willen motiveren. Ook dat hij vooral niets moest gaan doen. Dit omdat de luisteraar weet (en vooral de vragensteller zelf) dat hij zijn doelen toch niet gaat behalen, omdat hij geen intrinsieke motivatie heeft en hoopt dat een ander het wel voor hem opknapt, of ‘zijn hand vasthoudt’. De paradox in dit voorbeeld is dat diegene met dit antwoord in feite toch wel ‘die schop’ kreeg, een wake up call om te beseffen dat je het allemaal zelf mag (niet moeten) willen en doen.

Mindset

Een cursist noemde mij laatst, dat hij uiteindelijk het besef had gekregen het alleen te moeten doen. Dit bedoelde hij positief. Mijn ‘tegeltje’ is; Je mag het zelf doen, maar het hoeft niet alleen. Ik ben ervan overtuigd dat als je iets echt wil, het je ook gaat lukken. Bemoediging, wijze raad, ondersteuning en hulp komen dan ook op je pad. Ondersteuning bij intrinsieke en extrinsieke motivatie (bijvoorbeeld door middel van goede vragen stellen, ‘spiegelen’, uitwerken planning, terugval voorbereiding etc.) kan gegeven worden. De intrinsieke motivatie komt uiteindelijk uit jezelf, deze kan niet opgelegd worden. Deze ontstaat vanuit passie en inspiratie en misschien ‘geboren’ en geholpen door mensen die jou geïnspireerd hebben. Ik heb geleerd dat als iets mij niet lukt, ik mijzelf altijd mag afvragen of ik het uiteindelijk wel echt wil. Dit scheelt veel tijd en frustratie en vergemakkelijkt mijn keuzes.

Inspiratie

Een tijd geleden was ik mede organisator van een congres. Een bekend spreker vertelde ons tijdens zijn lezing dat slechts 5 tot 10 procent van wat hij vertelde bij de luisteraar binnenkomt en blijft hangen. Dit percentage is zelfs nog aan de optimistische kant. Soms blijft er een zin of een uitspraak hangen. De spreker heeft je op zo’n moment geïnspireerd. Het is vervolgens aan mij of ik deze inspiratie ga omzetten in mijn eigen intrinsieke motivatie wat zal gaan leiden tot een uitgewerkt plan, vertrekpunt, doel en de bijbehorende acties. Angst kan trouwens ook een aanzet zijn tot het versneld vinden van motivatie. Al is de route vanuit passie inspirerender.

Hierbij een overdenking van de heilig verklaarde filosoof Franciscus van Assisi (1182-1226)

Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen; geef me de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef me de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.

Wie of wat is jouw inspiratiebron?

Luistertip:A Change is Gonna Come, Neville brothers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s