Dansen op recept

Bij het opruimen van de zolderkast kwam ik in een doos een stapel oude foto’s tegen. Blijkbaar waren deze ooit door mij vergeten om in een fotoalbum te plakken.

‘Ik ben in New Orleans (VS) op een feestje van een Black Community en sta te dansen’.

We waren de enige witte mensen en vielen eigenlijk nog meer op door onze houterige manier van swingen, dan door onze huidskleur. Tenminste dat vond ik, mijzelf vergelijkend met de groep. Wat een power en lenigheid en plezier hadden deze mensen in het bewegen. Ik geloof niet zozeer in het genetische component, wel in de opvoeding en cultuur van generaties lang vooral en veel te dansen. Uiteindelijk zeggen we dan dat het in de genen zit. In gedachten ging ik terug naar mijn eigen ‘dans’ geschiedenis.

In ons ouderlijk huis werd er door mijn ouders nagenoeg niet gedanst, al herinner ik mij wel dat ze een poging hadden ondernomen door een paar lessen foxtrot te proberen. Ze wilden op bruiloften en partijen ook ‘in beweging’ kunnen komen in plaats van op gezapige feestelijke bijeenkomsten aan een deprimerend lange tafel te blijven zitten.

Dansen

Ik was getuige van hun vierkwartsmaat geschuifel onder ‘muzikale’ begeleiding van Nico Haak en de Paniekzaaiers van de voor mij akelige Foxie Foxtrot hit. De zenuwachtig geagiteerde stem van mijn vader overstemde alles, omdat het bewegen en de kunst van evenwicht bewaren in combinatie met tellen en leiding nemen hem niet lukte. De Lp verdween in de kast, de lessen werden gestaakt en het leven ging weer zijn dansloze gangetje. Ik miste deze muziek niet, al bleef (en blijft) het deuntje heel irritant altijd vlakbij in mijn geheugen, klaar om zichzelf in volle glorie opnieuw te laten horen.

Mijn eerste echte kennismaking met dansen was tijdens de middelbare schoolperiode. Bij klassenavonden gingen de tafels aan de kant en nam één de rol van dj op zich. Vooral het slowen werd populair. Deze super sensuele vorm van tegen elkaar aanhangen en langzaam rondjes draaien werd razend populair op onze zolderfeestjes thuis, waarbij ook stiekem extra bier en wijn voorraad naar boven werd gesmokkeld.

De mini zolder dans -slow -swing ervaringen gingen tijdens mijn studententijd over in frequente weekend bezoeken naar de disco’s. Eigenlijk was het pas cool op de dansvloer als je na 01.00 uur kwam, anders stond je een beetje sneu te bewegen tussen jong puberende groepjes die op tijd weer thuis moesten zijn. Vanaf een uurtje of drie ‘s nachts was het eindelijk vol op de dansvloer en ik herinner mij vooral de swingende opzwepende muziek van ‘Prince’ die mij tot hogere sferen brachten. Het fijnste was om in alle anonimiteit lekker los en vrij te kunnen bewegen. Ik kon mijzelf daarmee in een gelukzalige toestand dansen, te vergelijken met een vorm van trance.

Effecten

De hersenen maken endorfine aan en de hersensctiviteiten concentreren zich tot een kleiner oppervlak, waardoor je bijna volledig opgaat in het moment. De betovering verbreekt abrupt op het moment dat je jezelf in de spiegel ziet en bewust wordt van je omgeving en het interne stemmetje (kan dit wel, zie ik er wel ok uit, beweeg ik wel esthetisch verantwoord? etc.) zich weer ermee gaat bemoeien.

Dansen

Ik prikte de ‘vergeten’ foto op mijn moodboard, zette een lekker muziekje op en danste mijzelf fit en vrolijk. Als leefstijlcoach hou ik een stevig pleidooi voor het ‘goed gevoel recept’, omdat bewegen gezond is en omdat je er blij van wordt:

Voor thuis gebruik; minimaal 1x daags een swingnummer uitkiezen en los gaan. Waarschuwing: gebruik de voor u passende songs, anders kan het de fijne gemoedstoestand aantasten.

Wat is jouw favoriete dansnummer?

Luistertip:Feeling good, Faithless

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s