Verjaardag en eigen regie

Afgelopen zaterdag was het bijna weer zover. Op 16 maart 2020 kreeg ik er weer een jaartje bij. Om het regie gevoel enigszins terug te pakken had ik toch weer zelf een feestje thuis gepland. Vorig jaar deed ik namelijk hiertoe ook een poging, alleen was in verband met het bereiken van een zekere leeftijd in het diepste geheim een groot feest voor mij georganiseerd. Mijn regie kwam hiermee te vervallen en dat is voor mij een uitdaging. De verrassing was overrompelend goed gelukt, zoals dat alleen in Feel good films voorkomt. (je komt nietsvermoedend en een beetje chagrijnig en teleurgesteld thuis. Opeens gaan de lichten aan, al je vrienden en familieleden zijn er en…toeters en slingers, confetti, gejoel vult de ruimte, surprise!!) 

Het dorpshuis was vorig jaar stiekem voor mij gereserveerd. De samenzweerderige groep vrienden en familie stonden buiten om mij op te wachten. Iedereen was in een vijftiger jaren outfit verkleed om het geheel een hoog truttigheidsgehalte te geven. Mijn kinderen en ik waren onderweg naar huis, toen ik door een vriend en tevens buurtgenoot werd gebeld om nog ff naar het dorpshuis te komen voor een ‘klein klusje’, zo dacht ik nietsvermoedend en achteraf nogal naïef.

Eigen regie

Het voelde onwerkelijk om de regie kwijt te zijn en ik weet nog dat ik mij goed realiseerde dat het heel lastig is om iets te kunnen zien en beseffen wat je niet kent of verwacht. Pas op slechts enkele meters afstand van onze jolige groep, begon ik mensen op het dorpsplein te herkennen en kwam het besef langzaam dat daar een samenscholing van vrienden en familieleden speciaal voor mij stonden opgesteld. Dit weekend begon mijn regie ongewild ook af te brokkelen. We hadden van alles in huis gehaald voor een feest met fantastisch eten en drinken voor alle gasten. Ook al was het duidelijk geen hamsteren, gezien de verse producten en wijnen, toch noemde ik bij het meisje van de kassa verontschuldigend dat we een verjaardag hadden. Gaandeweg kwamen de appjes met afzeggingen inclusief verontschuldigingen binnen. Dat laatste was niet nodig, want we voelden ook al een dubbelheid met betrekking tot het organiseren van dit verjaardagsfeestje. Met een kleine groep en gepaste afstanden vierden we op deze ‘valreep’ toch nog mijn verjaardag. Met voortschrijdend inzicht hadden we het eigenlijk moeten afzeggen. Het besef en de impact van deze pandemie daalde sinds afgelopen weekend behoorlijk in.

16 maart

‘Wederom een oefening in toelaten van dat wat er is en hierop anticiperen’, dacht ik en genoot van het vredige en zonnige tafereel buiten in de tuin. Maandag 16 maart had ik al eerder vrij gepland om op mijn geboortedag met mijn lief uit eten te gaan met aansluitend een bioscoopfilm. Het werd uiteindelijk alleen in de tuin zijn en werken, met ’s avonds de toespraak van Mark Rutte aan alle zeventien miljoen Nederlanders. â€˜Ben benieuwd hoe mijn eigen regie er bij de volgende verjaardag eruit gaat zien’, dacht ik en besloot dat ik deze gedachte beter helemaal kon laten gaan. Beter nu vooral het leven accepteren zoals het is, leren omgaan met onzekerheden en je leven op de best mogelijke manier te leiden.

Het meest uitgesproken woord van 2020

Ik bedenk mij dat ‘Corona’ het waarschijnlijk gaat winnen als het meest uitgesproken woord in 2020. Alhoewel? Zou dat misschien ook het woord ‘saamhorigheid’ of ‘verbondenheid’ kunnen zijn?

Luistertip Locked up, Akon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s