Gevraagd projectleider zeespiegelstijging 32/36 uur

De storm was na maanden beuken uiteindelijk uitgeraasd en gaan liggen. Veel losgeslagen spullen waren vastgezet of opgeruimd en gevaarlijke punten waren gemarkeerd met lange palen om aan te geven dat je hier met een afstandje omheen moet varen. De provincie Groningen en grote delen van het westen en midden van Nederland waren onder water gelopen. De meeste Nederlanders werden geëvacueerd en verbleven in opvangcentra in Zuid- Limburg en Duitsland. Ook waren er tentenkampen opgezet, want het was zomer en door de klimaatverandering steeds aangenaam warm weer. Dat laatste durfde niemand meer hardop als een voordeel te noemen. â€˜Zandzakken en dijkverhogingen helpen allang niet meer’, dacht ik en keek over het water wat eerst weiland was geweest.

Ik had de brief van Rutger Bregman, gericht aan alle Nederlanders gelezen. Net als zijn gratis boekje met de waterig blauwe kaft ‘Het water komt’. De informatie had mijn fantasie geprikkeld, alleen vroeg ik mij af hoelang dit nog fictie zou blijven. Het boekje geeft een krachtige waarschuwing af aan alle Nederlanders, dat in 2100 grote delen van ons land niet meer zullen bestaan als we nu geen drastische maatregelen nemen. Door de klimaatverandering en onze levenswijze (wereldwijd) zal de zeespiegel dramatisch stijgen. Het is niet een kwestie of het water komt, wel wanneer het water komt. Alle wetenschappers die Rutger heeft geïnterviewd zijn het met elkaar eens, dat als er niets gedaan wordt, we binnen 80 jaar een groot deel van ons land aan de zee hebben teruggegeven. Dat betekent dat kinderen die nu geboren zijn dit drama gaan meemaken. Dit betekent ook dat we nu internationaal onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Er zijn nu nog mogelijkheden.

Ik nam een slok water en keek door het woonkamerraam naar het mooie weidse uitzicht over de weilanden en stelde mij voor wat er nu zou gebeuren, als de dijken doorbraken en de gemalen zouden stilvallen. Er zou een vloedgolf deze kant opkomen en de Waddenzee  ons huis overnemen. Afgelopen weekend las ik in de krant over hoge golven van vier meter die vanwege de harde storm langs de kust raasden. De nieuwe realiteit; herfststormen in de winter. De Elfstedentocht is ondertussen definitief verleden tijd. De commissie van oude wijze ijsmeesters opgeheven.

Ik ging ook eens op onderzoek op internet en kwam terecht bij Sybren met de bemoedigende achternaam Drijfhout en las dat hij onder andere was aangesteld bij het KNMI als projectleider ‘zeespiegelstijging’. Dit gaf mij een dubbel gevoel; aan de ene kant geruststellend dat er blijkbaar nu heel serieus wordt omgegaan met de dreigende klimaatverandering en aan de andere kant gelijktijdig ongerust, want wat weet de overheid en wij (nog) niet?

Het lijkt mij trouwens bijzonder om op een feestje te kunnen vertellen dat je werkt voor de afdeling zeespiegelstijging. Gelukkig hebben we steeds meer aandacht voor klimaatverandering, met veel dank aan onder andere Rutger Bregman en jonge actievoerders, zoals Greta Thunberg. We zullen allemaal moeten en vooral willen bijdragen aan deze grote uitdaging ipv een afwachtende lethargische houding.

Ik verwacht de komende jaren een veelvoud van projectleiders zeespiegelstijging en dacht alvast na over wat ik zelf zou kunnen bijdragen.

Luistertip: Water on the ground, Eric Clapton

Leestip: Het water komt, Rutger Bregman

Een gedachte over “Gevraagd projectleider zeespiegelstijging 32/36 uur

  1. Tijdens de training adviesvaardigheden vorig jaar zomer vertelde een mede-cursist die als onderzoeker werkzaam bij waterschap is het volgende . Het is bekend dat wereldwijd delen van het land gaan onderlopen. Maar dat de regering niet wil dat waterschap het bekend maakt. Dit om paniek bij de burgers te voorkomen .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s