Intuïtie

Vandaag besloot ik opnieuw om beter naar mijn gevoel, ook wel intu├»tie genoemd, te gaan luisteren. Talloze voorbeelden hiervan had ik in mijn leven al gehad. Desondanks verwaarloosde ik toch weer dit prachtige en krachtige instrument wat verscholen zit in ons onbewuste. Natuurlijk kende ik allang de gegevens. Uit alle onderzoeken op dit gebied blijkt dat alle belangrijke beslissingen altijd vanuit je gevoel worden genomen. Ideaal is natuurlijk een fijne samenwerking tussen je ratio en gevoel. Helaas kunnen we hierin ook behoorlijk verzanden. Vooral als de twijfel toeslaat en de lijstjes van van de voors- en tegens al verschillende keren zijn doorgenomen. De goedbedoelde adviezen brachten je ook niet verder, omdat iedereen wel weer een andere mening had. De coach zette je wel aan het denken, maar jij bleef zelf steken op cognitie niveau, omdat je ratio steeds de baas bleef. Of je was al sterk intu├»tief ontwikkeld, echter alleen voor anderen, ten koste van jezelf. Herkenning?

Een voorbeeld

Gelukkig bleef mijn intu├»tie al die tijd geduldig bij mij aankloppen en gaf mij keer op keer bewijzen van de grote voordelen om naar dit interne gevoel te luisteren. Ik begin met een klein voorbeeld; mijn ochtendritueel gaat meestal vrij ontspannen. Ik sta ruim op tijd op, zet een lekker sterk Italiaans bakkie koffie met mijn percolator en na het genietmoment volgen de acties van yoga achtige capriolen, ontbijt klaarzetten, gezinsleden wekken etc. Uiteindelijk pak ik alle spullen en we begeven ons naar de auto. Vaak negeer ik toch het gevoel als er een keer iets niet klopt en wat blijkt dan altijd later; ik was een telefoon of sleutels vergeten….

Mexico

Een ander voorbeeld van selectieve informatie reductie was toen we in een caf├ę ergens diep in Mexico waren beland. We spraken de taal niet en hadden bij de mevrouw een bord eten en een biertje besteld. Verderop zat een groepje mannen die ons een rondje bier aanboden. We sloegen het beleefd af en ze bleven aandringen. Het voelde niet goed. Iets zei me dat deze mensen niet te vertrouwen waren. (Alle informatie over gezichtsuitdrukkingen en interpretaties liggen keurig gerangschikt in mijn geheugenbank, klaar om elke situatie te kunnen inschatten.) Het was heel goed dat we niets hadden aangenomen, want de vrouw legde na het vertrek van de groep mannen in steenkool Engels uit, dat zij op deze manier toeristen afpersten, door eerst iets aan te bieden en even later hun rekening door de toeristen te laten betalen, of ze dronken te voeren en later te beroven. Mijn intu├»tie had mij gewaarschuwd om afstand te houden en gelukkig had ik ernaar geluisterd.

Oordelen

Intu├»tie is wel totaal iets anders dan oordelen. Want als we in een fractie van een seconde een oordeel vellen, dan is de kans groot dat we ons laten leiden door onze stereotypen en vooroordelen. Intu├»tie gebeurd ook in een ÔÇśsplit secondÔÇÖ, echter lukt vooral vanuit een open Mind en ontspannen houding. Drukte, haast, stress, onderdrukken voor een deel de toegang tot je intu├»tie. Wel is het belangrijk om na de intu├»tieve situatie of de waarschuwing bewust te evalueren of er nog werk bij jezelf te doen is.

Bijvoorbeeld toen ik jaren geleden met bibberende stem en knikkende knie├źn toch maar de klus weigerde om een praatje te houden op een congres waar 500 mensen in de zaal zaten. Mijn gevoel had gelijk dat ik het toen absoluut niet moest doen, (misselijk gevoel, maagkrampen) echter besloot ik om mijn spreekangsten en beperkende overtuigingen eens onder ogen te zien en te gaan oefenen met het houden van praatjes voor gezelschappen en nu vind ik het leuk om te doen.

Recept

Ik besloot opnieuw om weer meer gebruik te gaan maken van mijn intuïtie. Mijn recept hiervoor is om overdag de volumeknop van mijn irritante zorgelijke, betweterige stemmetjes lager te zetten als het nergens toe leidt, elke dag enkele minuten mediteren of ontspannen ademhalingsoefeningen te doen en voor het slapen gaan mijn actuele vraag te stellen, om het vervolgens los te laten en te vertrouwen dat het antwoord zich binnen enkele dagen of op de voor mij juiste tijd zich zal aandienen.

Waarom moeilijk doen als het veel makkelijker kan? En oh ja, let op de tekens.

Ontspannen dag gewenst.

Luistertip Weightless, Marconi Union

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s