In de trein

Afgelopen week nam ik de trein naar huis. Op zich niet heel bijzonder, want dat doe ik wel vaker. Helemaal conform de NS reclame dat reizen met de trein zo ontspannen is, liep ik in een tevreden gemoedstoestand naar het station. Ik had mij ooit voorgenomen om mij nooit te haasten om een trein te halen. Vooral om haastige ‘Cortisol stress’ taferelen te voorkomen die toch zinloos en zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Neem de situatie dat bij de ontspannen wandeling naar het station ik op een klok zie dat de eerstvolgende trein over vijf minuten gaat. Even voel ik een impuls om over te gaan in snelwandelen, alleen verdwijnt daarmee acuut het relaxte gevoel. Ik vertraag en geniet bewust van de ontspannen wandeling. ‘Dan had ik maar eerder moeten vertrekken en waarom haasten?’, gaat door mij heen.

Trein

Aangekomen bij het perron, komt de trein er toch al aan. Ik stap in en binnen luttele minuten stroomt de trein vol met passagiers. Het groepje middelbare scholieren bestaat vooral uit jonge meisjes en enkele jongens van naar schatting dertien jaar. De meiden zijn een kop groter dan de jongens. De schooltas van een jongen is nogal uit verhouding met zijn tengere postuur. Ik hoor enkele meisjes overleggen, of ze de andere trein kunnen halen. Blijkbaar zitten ze in de verkeerde trein. In Sauwerd stappen ze uit om de kruisende trein alsnog te missen.

De trein vertrekt weer. Het is donker en ik zie, geholpen door de verlichting van de coupé, via de weerspiegeling in het raam tegelijkertijd mijzelf en de contouren van de groep achtergebleven scholieren op het verder verlaten perron. ‘Ik ben blij dat ik warm binnen zit’, denk ik en verdring opkomende gedachten aan het zien van een oudere man in het raam. Dit beeld blijkt behoorlijk anders dan mijn eigen beleving over mijzelf. Ondertussen boemelt de trein op ‘oude mannen’ snelheid zich een weg door het Hoogeland.

Even later stopt de trein en Bedum blijkt plotseling Winsum te zijn. Ik schrik op uit mijn wegdoezelingen en mijn lichaam reageert eerder dan mijn besef, dat het beter is om uit te stappen. ‘Shit, verkeerde trein genomen‘, mopper ik en kijk tegen beter weten in of ik een andere trein zie staan. Het station is leeg, het is donker, het is koud. Het is winter.

Dokkum

Ik herinner mij opeens weer die dag in een zomer, fietsend met een vriendje langs de Dokkumertrekvaart op weg naar zijn oma. Kletsend, lachend, naast elkaar fietsend, totdat er plotseling vanuit het niets van achteren een auto ons schampte en wij beiden met fiets en bepakking in het diepe water van de vaart lagen. Het water was koud, het was enkele seconden donker. We waren met fiets en bepakking ondergeduwd in het donkerbruine water. Het besef kwam pas bij het weer boven water uitkomen, happend en proestend naar lucht. De automobilist was doorgereden. Gelukkig was niemand gewond geraakt. Met natte kleding en het kroes nog op ons hoofd klommen we, geholpen door voorbijgangers, via de steile beschoeiing weer naar het asfalt. Kletsnat fietsten we de laatste kilometers naar Oma in Dokkum.

Acceptatie

‘Een half uur wachten in Winsum, een half uur wachten in Sauwerd, voordat ik weer op het juiste spoor zit’, reken ik uit. Ik besluit tot acceptatie en kan vanaf dat moment weer in dezelfde ontspannen staat als bij vertrek verder reizen. In de Arriva trein wil ik mijn verhaaltje wel even met een medepassagier delen, echter het is doodstil. Iedereen zit voorovergebogen, diep verzonken in contact met zijn telefoon of achterover leunend met ‘oortjes’ in te luisteren naar wat het device op dat moment aanbiedt. ‘ Kan ik dit ook positief omdenken?’, vraag ik mij af en verlang even terug naar andere tijden.

Luistertip:Stop this train, John Mayer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s