Grenzen aangeven

Het was vrijdagmiddag tegen 1700 uur. De weinige collega’s die op deze zomerse dag nog werkten, waren ondertussen bezig om af te sluiten en wensten elkaar op weg naar buiten een heel fijn weekend. Angelique had de planning nog lang niet rond. Het bleek een  megaklus te zijn. Haar baas had haar vanochtend voor deze extra opdracht ‘gevraagd’. Voordat ze het goed en wel doorhad, lag de stapel uit te zoeken formulieren, de deelnemerslijsten, lijsten met beschikbare tijden en andere nog uit te zoeken paperassen al op haar bureau. Het was een zootje, achtergelaten door waarschijnlijk een eerdere medewerker die zij nooit ontmoet had. Iets met burn-out. Al twee maanden verving zij deze medewerker van een andere afdeling en deed dit naast haar reguliere werk.  Ze probeerde terug te halen wat ze gezegd had, want eigenlijk kon ze het extra werk er niet bij hebben. In ieder geval was ze zelf niet duidelijk genoeg geweest. Want een ‘eigenlijk heb ik daar niet zoveel tijd voor’ en ‘het andere werk blijft dan wel even liggen’, waren door haar fletse reacties alleen maar aanmoedigingen geweest voor haar baas om het werk in ‘haar schoot ‘te werpen.

Daarnaast vond ze het ook nog eens moeilijk om tegen een leidinggevende een duidelijk ‘nee’ te laten horen. Ze wist heel goed waar dat vandaan kwam. Thuis had ze geleerd dat je nooit tegen je baas, de school, dominee, je ouders, kortom een autoriteit in mocht gaan. Dat was niet respectvol.

‘Dag schatje, goed weekend’, haar leidinggevende gaat met zijn hand, nog even langs haar nek en schouders en verdwijnt vervolgens richting het weekend. De deur valt met een harde klik dicht. Het is stil.  Iedereen is weg. Alleen het gezoem van de TL verlichting begeleidt haar dof gevoel van vervreemding. ‘Dissociatie’ had haar psycholoog uitgelegd. Vaak wist ze niet goed wat ze voelde en ze had tips gekregen om zich vooral op signalen van haar lichaam te richten om beter te leren voelen. Ook had ze een vragenlijst ingevuld, waarbij duidelijk werd dat ze bijna altijd haar eigen behoeften en gevoelens negeerde, waardoor ze hiervan nogal vervreemd was geraakt. Eigenlijk was ze een ‘grenzeloos geval’, dacht ze ietwat cynisch, omdat ze zichzelf vaak ook lichamelijk uitputte door te laat naar bed te gaan, vaak teveel snoepte, altijd maar ‘ja’ tegen iedereen zei,  nooit om duidelijkheid vroeg en haar gevoelens zou opkroppen. Alleen dat laatste herkende ze niet bij zichzelf, maar dat was waarschijnlijk dat doffe en vlakke gevoel.

Ze werd zo moe van zichzelf en ook van haar psycholoog, want zelfs haar cynische humor over zichzelf bleek ook al weer niet goed te zijn, want daarmee hield ze meters afstand om ooit bij haar ware gevoelens uit te komen. Het was een rotonde met een doodlopende weg, ‘misschien moet ik eens een andere afslag op de rotonde nemen’, dacht ze en sloot het programma af. Ondertussen besefte ze al wel dat het probleem nooit datgene is waar je je bewust van bent, anders was het allang opgelost. Ze wou naar huis.

Ik legde het boek ‘Het is Genoeg’ ( Tonie Roerdink, 2019), aan de kant en dacht na over hoe ik zelf met mijn grenzen omging. Had ik zelf wel een goede balans in geven en nemen? Wat was de reden dat ik zo toe was aan vakantie? Besteedde ik wel genoeg tijd aan daar waar het echt om gaat, namelijk contact met diegenen waar ik van hou en de andere acties waar ik blij van word? Gelukkig had ik van huis uit al een groot relativeringsvermogen meegekregen, echter tegelijkertijd ook de streng calvinistische inslag dat iets wel nuttig moet zijn. Mijn blik viel op de quote op mijn site, dat niets betekenis heeft, behalve de betekenis die je er zelf aan geeft.

Ik pakte met een hoopvolle glimlach het boek weer op en las verder.

Luistertip:Zwart Wit, Frank Boeijen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s