Meer of minder complimenten

De wekker stond op half vier. Dit was het niemandsland tussen nacht en ochtend. Zelfs  Iphone Siri vond dit tijdstip overdreven en gaf het volgende antwoord: ’Hallo Tonie, ik heb een wekker voor je gezet om 15.30’. Ik schakelde over op handmatig om de juiste 03.30 te programmeren. Elke keer verbaas ik mij toch weer over de kracht van het onbewuste, want net voor de wekker afging op dit onmogelijke tijdstip, riep mijn interne klok mij al bij de les. Dat is hoopvol, want dit betekent dat je zelf veel meer de regie kan nemen bij je keuzes en vragen.
Ik hees mij in mijn wadloop outfit voor weer een dagtocht Ameland. Ook deze keer vergezeld door een pijnlijke grimas bij het aantrekken van de BB schoenen die elk jaar verder lijken te krimpen. ‘Weer vergeten om een nieuw paar schoenen te kopen’, dacht ik gelaten en wekte onze vrienden.  Het schoenen voorval confronteerde mij met de vraag of ik wel goed genoeg voor mijzelf zorg. Ik wist natuurlijk allang dat ‘te druk gehad’ een non excuus was.
Even later zaten zes vroege ‘ wadvogels’ in de Alhambra op weg naar Holwerd, waar we ons met de rest van het gezelschap zouden samenvoegen om het werelderfgoed over te steken met als eindbestemming Ameland.
De tocht in het busje bracht herinneringen aan vroegere georganiseerde sportieve camping dagtochten. We waren met het toen nog jonge gezin ergens op een camping in Het Gorge gebied in Zuid-Frankrijk. We vertrouwden de combinatie ‘uitstapje voor het gehele gezin’ versus de aankondiging om van rotsen in het water te springen al niet. De leukigheid bestond uit het in surfpak en helm springen van rotsen oplopend van 4 meter tot de finale van veertien meter langs de waterval in het eronder gelegen meer. Ik begreep dit ook pas onderweg in het busje op weg naar deze uitdaging.
De Franse bestuurder die in nagenoeg onverstaanbaar steenkool Engels ons enkele details probeerde duidelijk te maken deed mijn stemming omslaan richting lichte paniek toen de verschillende springhoogten tot mij begon door te dringen. Ik wou eruit, alleen kon dit niet. Vluchten kon niet meer en ik gaf ik mij maar over aan wat komen ging door mijn angst toe te laten. Bij de zes meter sprong waarschuwde de gids om toch vooral ‘dans le mileu’ te springen en gaf mij op de glibberige rotsrichel een duwtje. In het water begreep ik pas dat dit ‘in het midden springen’ betekende, te zien aan de boven het water uitstekende rotsformaties. Gelukkig draaide die dag mijn beschermengel overuren.

Vandaag was een bekende onderneming. Al jarenlang loop ik over het wad naar Ameland. Dit keer hadden twee deelnemers nog nooit eerder wad gelopen en zo ontstond na de oversteek naar het eiland en de lange strandwandeling, met een stijgende koffie behoefte, een complimenten moment bij de koffietafel in het strandpaviljoen.
‘Ik ben trots op je’ zei ik tegen de nieuwelingen. ‘Er is iets met deze zin’, dacht ik en filosofische Henk legde uit vooral trots op zichzelf te zijn. Dat is natuurlijk heel krachtig, als je dat tegen jezelf kan zeggen. Daarnaast bepaal jij met de ‘trots zijn’ uitdeling of iemand hiervoor in aanmerking komt. Gezamenlijk besloten we dat bij het uitdelen van een ‘ ik ben trots op je’ er op zijn minst sprake moet zijn van een innige relatie met de ontvanger. Dus voorzichtig met deze vorm van complimenten geven. Beter zijn complimenten, zonder jezelf daarbij centraal te stellen.
Nederlanders zijn wel wat voorzichtig met het geven en ontvangen van complimenten.
Dat zou dus wel wat meer mogen. Bij amerikanen ligt het omslagpunt bij nog geloofwaardige complimenten geven op zo’n tien per dag. De nuchtere Hollander kan minder goed complimenten ontvangen en wordt achterdochtig indien de complimenten gever op een dag drie keer een compliment aan de ontvanger geeft.

Trouwens, goed van je dat je deze column helemaal hebt uitgelezen!

Luistertip: You’re the best thing, Ray Lamontagne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s