Social Run

Ik zat opgesloten in een busje met zeven vreemden. We gingen 48 uur met elkaar doorbrengen om 555 km te hardlopen voor een goed doel, namelijk lopen om stigma tegen te gaan voor mensen met psychiatrische/ psychische problemen. Dit was het moment van de waarheid. Ik wist niet of mijn lichaam en geest het aankon. In het begin werden er beleefdheden uitgewisseld en waren de conversaties redelijk normaal. De stemming ging snel naar een hoger level, want de sensatiegevoelens van wat ging komen kwam steeds meer op de voorgrond te staan, naarmate we bij de Start te Soesterberg aankwamen. Bij het startschot vertrok onze andere ploeg van zeven om de eerste 55 km al estafette hardlopend te nemen. Na het uitzwaaien werden wij weer in het busje geduwd en reden naar onze eerste rustplaats, om de andere ploeg op te wachten om straks af te lossen. Het vervreemdingseffect en de desoriëntatie begon bij mij nu al toe te slaan. Ik had mij niet echt goed voorbereid met betrekking tot de route. Ik had de laatste twee weken mijn conditie nog enigszins op een hoger level gebracht door bij het opstaan en in de avond korte afstanden te lopen. De mevrouw van het weerbericht had uitgelegd dat een depressie met enthousiaste regenbuien de komende 48 uur over ons land zou trekken. Ze beloofde daarna weer beter weer.

Het maakte allemaal niet meer uit. De knop ging om, de deur van het busje schoof open en de geboorte van de run was een feit. Het was nacht, het was koud, de regen kletste naar beneden. Ik probeerde er eerst nog tussendoor te lopen en alweer ging een knop om. Ik was één geworden met de regen. Busje in en busje uit. We probeerden ons de vastgestelde volgorde van loper 1 tm 6 in te prenten. Ons leven was een loop- , wacht -, drink- , bijna slaap en een euforische woordenbrij geworden. Binnen de eerste 24 uur waren er al chaotische toestanden ontstaan van min of meer samen eten, slapen, de route markeren met excessief plas en poepgedrag. In al het zang, vecht, loop, lach, gil, doorgaan, liggen en weer opstaan gedrag waren daar als een baken van rust de chauffeur, de dienende kaartlezer en de zen fietser.

Onze fietser was de personal coach en menig groepsgenoot deelde zijn diepste geheimen tijdens de nachtelijke afstanden met deze stabiele rots in de branding. Onze chauffeur zijn leven en missie bestond momenteel alleen om ons op exact de juiste plek te droppen en op te vangen. Met een duizelingwekkende koelbloedigheid trotseerde hij verkeersuitdagingen door over fietspaden te rijden, trottoirs te nemen, te slalommen op snelwegen, voortuintjes te doorkruisen en als het moest auto’s aan de kant te duwen en dit alles met een dusdanige ijzeren vastberadenheid dat de politie zich beleefd en onderdanig afzijdig hield. Fantastisch vond ik het dat deze held en vrachtwagen- cowboy, heel bekwaam en rustig zijn shaggie rolde en heerlijk ging roken te midden van al dit hysterisch gezonde leefstijlgedoe. Diep respect voor de eigen weg die deze man bewandelde. Ik zou bijna vanuit dit respect mee gaan roken, als ik niet mijn eigen monomane missie had om binnen 48 uur de afstand te overbruggen.

Hoogtepunt was mijn loop in het donker over de Afsluitdijk. Het was er zo intens mooi!! Een wereld omringd door alleen water. Deze beleving was niet goed uit te leggen. Dit bleek namelijk uit de reactie van een vriendin die zich niet kon voorstellen dat iemand zo idolaat kon zijn over een recht stuk asfaltweg van 35 kilometer met links voortrazende auto’s en rechts een dijk die het uitzicht op zee ontnam. Waarschijnlijk had de manisch ontremde toestand, vermengd met euforie mede door een heftige slaapdeprivatie en het plotseling opduiken van mijn partner daar midden op die mystieke Afsluitdijk een rol gespeeld in mijn beleving van het voor mij mooiste stukje Nederland; De Afsluitdijk.

Luistertip: Pink Floyd Run like hell

Een gedachte over “Social Run

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s