Mind and Motion

Ik was er nog wel en toch ook weer niet. Er waren intense kleuren, eerst helder en deze veranderden langzamerhand in een surrealistische paars roze gloed. Ik probeerde nog steeds naast deze totale overgave mijzelf te blijven observeren. De focus werd smaller en gerichter. Mijn gedachtestroom stopte, ik was één geworden met mijn omgeving en handeling. Hier aangekomen voelde ik geen pijn meer, mijn ademhaling werd rustig en er was hier geen controle meer nodig. 

Helaas is het gevoel niet goed te beschrijven, ik denk dat een geluksgevoel vermengd met diepe tevredenheid nog het beste in de buurt komt. Mijn lichaam had een hoeveelheid geluksstoffen aangemaakt en mijn geest maakte er dankbaar gebruik van.
Ik deed mijn ogen open en concentreerde mij op een plek ruim twee meter voor mijn fiets. 
Mijn blik bleef hangen op de bemoedigende tekst voor het podium ‘believe you can, you’re already half way there’. Langzamerhand kwam ik weer terug. Het ritme van de spinningmuziek hielp mee om de juiste cadans te houden. Ik voelde de kracht en nu pas ook de verzuring in mijn beenspieren. Ik was bezweet, moe en beleefde het euforische gevoel van het halen van de finish.

In de afgelopen week had ik mijn ‘fitbit’ polsbandje weer ingeleverd. Ik had mijzelf eerder opgegeven voor een onderzoek over gezonde leefstijl. Elke avond kreeg ik digitaal een vragenlijst toegestuurd met vragen over mijn stemming, voeding en beweging. Drie maanden lang was mijn bewegings- en slaappatroon bijgehouden door het slimme apparaatje. Het heeft zeker geholpen bij de bewustwording van mijn leefstijl en enkele aandachtspunten opgeleverd. Het bandje kon echter nog niet mijn euforie meten en eerlijk gezegd wil dat graag zo houden.

Ik bedacht mij dat de technologische ontwikkeling steeds geavanceerder gaan worden. Nog even en algoritmen zullen ons beter kennen, dan wij ons zelf kennen. Biometrische sensoren kunnen al onze hartslag, bloeddruk en hersenactiviteit meten. Daardoor weet het algoritme precies (en eerder) hoe het met mij is. Ik had al gelezen over een situatie, waarin het apparaat waarschuwde dat de betrokken persoon binnen vijf minuten een hartaanval zou krijgen. Een prachtige ontwikkeling uiteraard, echter ik voelde mij er toch ook wat sceptisch over. Zou een apparaat straks voor mij gaan kiezen welke films ik ga zien, welke muziek ik beluister (Spotify heeft al een persoonlijke afspeellijst op basis van eigen keuzes), welke vrienden ik kies, of überhaupt met welke mensen ik omga? Wordt het leven ook niet heel erg saai, als alles perfect voorgeprogrammeerd wordt? Wat is er mis met fouten maken, miskleunen, omgaan met teleurstellingen?

Voorlopig was ik er voor mijzelf wel even uit. Met mijn huidige kennis over dit onderwerp, zie ik absoluut het nut in van deze algoritmen en fantastische toenemende mogelijkheden. Alleen wil ik vooral ook zelf blijven zoeken, ontdekken, mijn intuïtie ontwikkelen, vallen en weer opstaan. Ook vind ik het heerlijk om voorlopig afscheid te hebben genomen van het slimme polsbandje, dat mij vorige week nog belerend attendeerde op het feit dat ik eigenlijk nog 2500 stappen moest doen om mijn minimale doel te halen.

Na de les kom ik beneden in de sportschool Mind and Motion na maanden mijn sportcoach weer tegen. In verband met haar zwangerschap en bevalling was zij er tijdelijk even uit. In de draagzak heeft zij haar prachtige kindje. Ik glimlach en realiseer mij dat zij en haar sportschool voor mij staan voor oprechte aandacht, ervoor gaan, stimuleren om je doelen te halen, met vallen en opstaan. En dat allemaal in een gemoedelijke, vriendelijke en zeer professionele omgeving. Geen fitbit die daar tegen op kan.

Luistertip

Sunny days Armin van Buuren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s