Ikea

Alle spullen lagen uitgespreid op de vloer.
Ik was naar Ikea geweest voor zo’n handig lampje op zonne-energie en teruggekomen met drie grote platte dozen Karshögen zelfmontage meubelstuk. Het paste natuurlijk weer net niet in de auto.
Nu lag ik ernaast, ik had met ingehouden frustratie nogmaals alle schroeven, moeren en boutjes geteld. Er ontbrak één exemplaar.
De handige zit- slaapbankcombinatie zag er, eenmaal in elkaar gezet, ogenschijnlijk gedegen uit en dat was ook zo, echter er ontbrak één schroef. Omdat ik dit gegeven niet kon uitstaan en de Ikea tekening er zo overzichtelijk en geruststellend betrouwbaar uit had gezien, had ik een paar keer diep adem gehaald en heel langzaam tot tien geteld. Ik haalde de gehele bank weer uit elkaar. Opnieuw legde ik alle onderdelen overzichtelijk op een rij. Wat mij stoorde was de afbeelding van het gereedschap wat van een infantiel niveau was , vergezeld met een beeltenis met een lachend gezicht. Alsof ik zelf niet wist wat een hamer en schroevendraaier was.

Er ontbrak nog steeds één schroef.

Ik had hier jaren geleden ook ervaring mee gehad. Ook toen had ik daarvoor wel tien keer de aantallen doorgenomen en op een rij gelegd. Alleen had ik nog geen cursus mindfullnes gedaan en was briesend in de auto gesprongen en met limiet overschrijdende snelheid naar de Ikea gescheurd. Helaas was dat op een zaterdag en het kostte mij de gehele middag. Ik moest formulieren invullen, in driefout en in blokletters om het ontbrekende item te kunnen bemachtigen. Mijn vergelijking met de ‘paarse krokodil’ werd mij door de mevrouw in het strenge geel-blauwe uniform en strak bijeengebonden haar niet in dank afgenomen. Haar toon en intonatie veranderde nogal en het nadrukkelijk gebruik van het woord ‘meneer’ en ‘regels’ liet ik maar over mij heenkomen. Alleen pareerde ik wel haar opmerking over het niet goed tellen en de mogelijkheid dat het ontbrekende item ergens onder een ander meubelstuk was gerold, misschien?

Ik zag in gedachten de ongeïnteresseerde fabrieksmedewerker voor mij, die tegelijkertijd tellend en kletsend over een onderwerp met een collega inpakker, de focus meer bij de gesprekspartner had dan bij het plastic zakje met schroeven en bij negen er maar ongeveer vanuit ging dat het de benodigde tien zou moeten zijn. Dit ‘drama’ zakje kwam dus in een platte doos Karshögen terecht en zou mijn middag compleet verpesten.
Ik had het bloedheet gekregen en had in één agressieve ruk mijn T-shirt ‘uitgegooid’. De nog steeds aanwezige muggen doken, uiteraard in colonne, als een torpedo duiker op mijn bezwete bovenlichaam af. Ik besloot heel wijs een pauze in te lassen. Ik ging eens rustig overdenken hoe het toch kon dat ik snel even een lampje wilde halen en met een compleet groot meubelstuk terug was gekomen? ‘We waren het al wel van plan’, dacht ik met een zekere mildheid over mijzelf. Deze herkadering werkte stemmingsbevorderend.

Ikea pakt het heel slim aan. Je komt eerst binnen in een prikkelarme landingszone van 40 a 45 m2. Dit is bewust zo gekozen. Weinig afleidingen om je de tijd te geven te focussen op wat komen gaat. Je ziet ook direct borden met ‘restaurant’. Je weet dat je jezelf straks direct kunt belonen na alle inspanningen. Het immer drukke gangpad slingert langs alle verschillende afdelingen. Er staan allemaal kleine goedkope spulletjes langs de gangpaden uitgestald en hiermee word je heel slim verleidt om in de ‘koop-mood’ te komen. Als deze ‘mood’ eenmaal is opgewekt sta je open voor allerlei handige spullen die op jouw weg door de Ikea worden aangeboden.

Ik concludeerde dat het een juiste keuze was geweest om, juist nu, het meubelstuk aan te schaffen, want dat voelt fijner. De voorraad waxinelichtjes zullen zeker nog wel eens van pas komen. Er komt een email binnen. Van Ikea voor mij als lid van de ‘family’. Leuke aanbiedingen in verband met het 75 jaar bestaan. Nadere berichten volgen.

Luistertip:

Candyshop 50Cent

Een gedachte over “Ikea

  1. Komisch, hoe ogenschijnlijke kleinigheden jou voortdurend in een staat van irritatie brengen….. Houd je wel voldoende sturing over jezelf? Ik bedoel echt het stuur in handen van je emoties.? Jongen, toch..,, Je verdient zoveel beter… Tip: Graaf eens diep bij jezelf en controleer alle schroefjes. Groet van een bezorgde vriend;)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s