Hotel Californiƫ

Tijdens een communicatietraining had ik geleerd dat het handig is om je doelen langs de meetlat van omgeving, gedrag, vaardigheden, overtuigingen, identiteit en je missie te leggen, om je doel succesvol te halen. De kracht van de omgeving met betrekking tot emoties en ( onbewust) gedrag werd mij ook duidelijk toen ik op een dag besloot thuis te werken.

We woonden nog maar net op het Hoogeland en het was een prachtige zomerse dag. Ik liep met mijn Ipad en werktelefoon doelgericht naar de veranda van het tuinhuis. Onderweg hield mij toch iets tegen om op deze plek te gaan zitten werken. Dit was immers mijn omgeving van ontspanning na het werk, van het maken van vuur, van relaxen en genieten van de rustige omgeving, bedacht ik mij.Ā Ik besloot om deze omgeving niet te gaan gebruiken voor mijn werk. Nu is het niet zo dat ik mijn woonkamer niet als ontspannend ervaar. Hier wordt onder andere gekookt, gegeten, mentale voorbereiding gedaan voor het starten en afsluiten van de dag, filmpjes gekeken, gepraat, lief en leed gedeeld, soms ook gewerkt etc. Kortom, gebruikt voor het dagelijkse leven.

Als ik naar het buitenhuis loop, voel ik mij altijd direct in een vakantiestemming en dat wil ik graag zo houden.Ā Ik besloot om mij meer te gaan verdiepen in ā€˜het omgevingsniveauā€™.

Ik zag een cliĆ«nt veranderen van uitdrukking en houding, op het moment dat hij de wachtkamer binnen kwam lopen. Ik had hem buiten nog vrolijk zien kletsen en bij de deur naar de hulpverlening veranderde zijn uitdrukking naar een ogenschijnlijk sombere uitdrukking, alsof hij zich voorbereidde op zijn rol als cliĆ«nt.Ā Ik herinnerde dat ik eens met een groepje dakloze cliĆ«nten ging protesteren,Ā  omdat de eigen bijdrage eraan zat te komen. Luidruchtig vertrok de groep richting stadhuis. Wij werden in de grote zaal met pluche en schilderijen van het koningshuis met alle egards ontvangen. De groep veranderde van luidruchtig, naar een relatief stille en vooral zeer beleefde groep. De imposante omgeving deed iets met de stemming en met ons gedrag.

Op mijn zeventiende ging ik met vrienden naar Vlieland, het was mijn eerste vakantie zonder ouders.Ā Nog steeds heb ik fantastische herinneringen aan deze vakantie, want het was een bloedhete zomer en ik vierde mijn vrijheid. Hotel CaliforniĆ« van de Eagles was een mega zomerhit. Veertig jaar later krijg ik nogĀ  steedsĀ  beelden van zon, zee en strand en voel vrijheid bij het horen van dit nummer. Een prettige conditionering dus.

Het maakt niet uit dat mijn geheugen deze herinnering misschien steeds mooier maakt. Het werkt, dus maak ik er bij tijden bewust gebruik van om mijzelf in een prettige en ontspannen staat te manoeuvreren.

DeĀ  ā€˜omgevingā€™ ( maatschappij) verandert steeds, zelfs met betrekking tot telefoneren. Eerst nam ik altijd op met het noemen van mijn naam bij het opnemen van de telefoon. Tegenwoordig weet ik door het verschijnen van de naam in het display bijna altijd wie mij belt. ā€˜Hallo met Tonieā€™, verandert dus naar ā€˜Ha beller ( naam). Wel zo eerlijk, want ik weet allang wie mij belt.

Momenteel blijf ik vooral uit de buurt van de omgeving met rokers, fiets ik ook eens een andere route naar mijn werk voor variatie met betrekking tot indrukken, ga ik eens bewust op een andere plek zitten, blijf ik eens staan in plaats van te gaan zitten.

Oftewel, ik doorbreek heel bewust mijn vaste patronen en kom hierdoor in verrassende situaties terecht.

Ik creƫer dus vooral mijn eigen werkelijkheid, want niets heeft betekenis van zichzelf, behalve de betekenis die ik eraan geef. .

Luistertip:

Hotel Californiƫ Eagles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s