Blue monday

Op de laatste zaterdag van het jaar hadden wij nog eenmaal intensief gesport in de sportschool . We fietsten het jaar uit op een ‘gouweouwe’ van de Golden Earing ‘when de lady smiles’. Ik zag de beelden van de betoverend mooie vrouw uit de clip weer scherp voor mij en kon daardoor ineens nog veel harder fietsen. ‘Een mooi voorbeeld van dat je onbewuste geen onderscheid maakt tussen fantasie of werkelijkheid’, bedacht ik mij. Met deze wijsheid visualiseerde ik alvast prachtige beelden van mijzelf, terwijl ik met een goddelijk strak lichaam ook in 2018 met gemak de Mont Ventoux beklom, glimlachend en ruim binnen de twee uur over de finish van de halve marathon eindigde. Ik had hiermee mijn voornemens ( en hopelijk resultaten) alweer helemaal klaar. Bij de aangeboden oliebollen en koffie ging het over nieuwe ‘laat december aanwas’ van klanten voor de sportschool en ervaringen met sportvoornemens. Tijdens de eerste twee weken van januari wordt de sportschool altijd extreem druk bezocht en daarna neemt het weer af. Er is veel onderzoek gedaan naar goede voornemens en de top vijf is eigenlijk elk jaar hetzelfde; meer tijd doorbrengen met familie en vrienden, sporten, stoppen met roken, ontstressen en stoppen met drinken. De meesten sneuvelen zo rond de derde week van januari. Vanaf die periode neemt het aantal suicidegevallen ook weer toe.

Het is een bijzondere tijd zo tussen kerst en oud en nieuw. De laatste restjes van het kerstdiner worden overvloedig met wijn en bier weggespoeld. Hoeveelheden maakt even niet uit, want de meesten hebben een soort van uitgestelde gezonde leefstijl om het vooral vanaf de eerste januari weer vol goede moed op te gaan pakken. Ik moest denken aan de tijd dat ik als jongetje oudejaarsavond altijd zo spannend vond, want ik mocht heel lang opblijven en als middelbare scholier ontrokken we ons na twaalf uur aan onze ouders en maakten een lange ronde langs alle vrienden tot het weer licht werd. De nieuwjaarsochtend werd traditioneel doorgebracht op de bank, waarbij ik dan naar het TV scherm met skischansspringen staarde. Alleen moesten er dan wel enkele verplichte bezoekjes bij opa’s en oma’s gedaan worden. Nu zij en mijn ouders niet meer leven, kan ik in principe nog veel langer op de bank blijven liggen. Op zich een leuk ritueel om met vrienden, familie op het moment supreme van tien tot nul af te tellen, om elkaar vervolgens in de armen te vallen en elkaar goede gezondheid, liefde en vriendschap toe te wensen. Ook een mooi moment om toch even voor jezelf stil te staan of je zo koers wilt houden, of af wilt slaan naar andere richtingen. Wens je elkaar  ‘s nachts nog lichtelijk eufoor (een handje geholpen door de verdovende middelen) het allerbeste, waarbij omhelzingen, kusjes, ferme handdrukken en liefdevolle blikken volop aanwezig zijn. De volgende dag is de euforie alweer behoorlijk op haar retour en vanaf twee januari is het vooral een plichtmatig mompelen van ‘de beste wensen’ naar je omgeving. De meesten stoppen gelukkig hiermee zo rond de vijfde, een verdwaalde enkeling gaat stug door tot de beruchte derde maandag van de maand januari. Zoals eerder genoemd is deze ‘blue monday’ uitgeroepen tot de meest depressieve dag van het jaar. Dit keer op maandag vijftien januari.

Mijn voornemen: ik zal iedereen die ik in de nacht van oud en nieuw tegenkom opgewekt een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar wensen. Op nieuwjaarsdag komt daar alleen mijn schoonmoeder nog bij en dan stop ik ermee.  Wel ben ik er volledig voor jullie allemaal op de deprimerendste dag van het jaar maandag vijftien januari.

)

Mariah Carey – I’ll Be There (Video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s