Ameland en de kunst van elektrisch autorijden

Het begon zo veelbelovend. Harry had een nieuwe lease auto van zijn werk gekregen. Een robuuste BMW I. 3. Geheel CO2 neutraal en alles elektrisch. Of ik even een proefritje wilde doen. Harry nam mij mee naar de snelweg en accelereerde binnen luttele seconden van 0 tot 150, terwijl ik achterovergedrukt in de verwarmde stoel mijzelf een ontspannen houding probeerde te geven. Binnen enkele minuten waren we al bij Haren en nam ik het stuur over voor een ervaring elektrisch rijden. Alles leek perfect. Geheel stil suisden we over de snelweg. De board computer met de modernste technische snufjes hield ons ook op de hoogte van de cabine luchtdruk, weersomstandigheden, bandenspanning mogelijke alternatieve routes etc. Ik zag die keer niet de aanduiding van de batterij. Minstens 350 km zou deze kanjer qua afstand aankunnen. Later begreep ik dat dit alleen gold boven de 10 C.

Het was heerlijk op het strand. We hadden ons opgegeven voor de run van Ameland en hier liep ik dan. Weliswaar nog niet weer een halve marathon, echter het was voor mijzelf weer een statement voor gezonder leven en een stimulans om weer meer te gaan joggen. Ik voelde de energie in mijzelf toenemen. Ik was mijn accu aan het opladen. Mijn gedachten gingen op deze associatie weer naar de BMW van Harry. Deze prachtige auto kreeg in mijn beeld een barstje toen bleek dat het qua batterij beter was om in Groningen elkaar te ontmoeten ipv dat de auto even langs Westeremden zou zoeven om mij op te halen. Iets met weinig oplaadpalen onderweg, legde Harry uit. Dus was ik die ochtend in alle vroegte op mijn fiets naar het station van Stedum gegaan en had de trein naar Groningen genomen. Onderweg naar Holwerd legde Harry uit dat we volgens zijn berekeningen op de terugweg het oplaadpunt ter hoogte van Marum aan de snelweg zeker moesten kunnen halen. Hoorde ik aarzeling in zijn stem? Ik liet deze gedachtenreeks los en concentreerde mij weer op mijn ademhaling en tred op weg naar de finish.

Momenteel ben ik blij met mijn diesel auto waarin ik met gemak 1100 km kan afleggen zonder te tanken. Ben ik heel blij met de Arriva dieseltreinen die ongeacht weersomstandigheden het traject altijd zullen rijden. Dit zoals we weten in tegenstelling tot de NS die bij code rood altijd het ‘bijltje erbij neerleggen’. En toch begin ik mij steeds minder gemakkelijk te voelen met mijn eigen vervoer. De terugweg van Holwerd naar Groningen was een uitdaging. Alles was zo anders dan mijn eerste ervaring. De robuuste BMW was nu getransformeerd tot een auto die mij deed denken aan mijn tijd met de Poolse FSO die je weliswaar van A en B reed, echter onder constante barre omstandigheden, zoals een stuur van een tractor, wegligging als een tank, comfort als achter in een laadbak van een pickup truck zonder vering. Harry hield de moed erin door uitspraken als ‘wij hebben het milieu hoog in het vaandel’, terwijl we met een bejaarden snelheid van zestig ons richting oplaadstation begaven. De auto werd uiteraard uit voorzorg in ECO plus gezet. Dit betekende dat het fucking koud in de auto was. Het raam moest ook een stukje open omdat de ramen anders besloegen, de stoelverwarming mocht niet meer aan. Na vele berekeningen van Harry over het aantal kilometers wat we leuk bespaarden om het te halen, kwamen we dan uiteindelijk aan bij het oplaadstation van Marum. Terwijl Harry de bolide aan het stroom hing, strompelde ik totaal verkleumd de shop in voor de hete koffie. Alleen de hoge uitstap was nog een pluspunt om zo snel mogelijk de koffiecorner te kunnen bereiken.

‘Hoelang het ging duren’, vroeg ik al klappertandend van de kou. Bemoedigend en enthousiast legde Harry uit dat tot 80 % het een half uurtje duurt en daarboven een uurtje of vijf a zes.

‘Respect voor zijn keuze’ dacht ik, onderweg in de warme betrouwbare dieseltrein terug naar huis. Ik pleit voor meer oplaadstations en wel per direct.

Bruce Springsteen – Highway 61 Revisited

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s