Spelen

Opeens wist ik het, ik had het antwoord gevonden om mij door saaie bijeenkomsten, “ik moet er eigenlijk wel heen” feestjes, verplichte bezoekjes, of saaie vergaderingen heen te slaan.Tijdens een verjaardag vertelde een vriendin over een een stukje wat ze had gedaan voor haar moeder die tachtig geworden was. Ze had haar vanuit een rol toegesproken, zo vertelde zij, omdat het als zichzelf te emotioneel voor zichzelf zou zijn geweest. De dekking van de rol hielp om de emoties onder controle te houden.

Ik was weer in gedachten op een vroeger buurtfeestje van vrienden waar een vriend en ik naartoe gingen en waarbij de motivatie om te gaan nogal heftig ontbrak. Er stonden verspreid witte plastic partytafels met Aldi nootjes ( 0,99 in de aanbieding) en omdat wij niemand kenden, keken wij tegen gesloten circuits homogene groepjes bij de verschillende partytafels aan. Nadat ik een tijdje semi nonchalant en quasi geïnteresseerd met een flesje bier in de hand naar een paar boeken op de cadeautafel had gekeken, ( ik had net zo goed naar de schutting kunnen staren) ontstond min of meer vanuit een flight or fight impuls spontaan het idee dat wij een feestverhuur bedrijf waren.We hadden ons bij een plastic party tafel een plekje veroverd en vroegen hoe de sfeer hier was en vertelden in vertrouwen dat we waren ingehuurd om de gesprekken op gang te brengen en te onderhouden. Wilden ze luchtige gesprekken, of liever serieus, alles was mogelijk.

De verbaasde blikken namen toe, nadat we hun toevertrouwden dat er ook nep gasten op dit feest waren ingehuurd via ons bedrijf, omdat de feestgevers bang waren dat er te weinig mensen zouden komen. Vanuit onze spontaan bedachte rol hadden mijn vriend en ik een fantastische avond, hilarische gesprekken en het feest veranderde sluipenderwijs van saai en voorspelbaar naar nogal chaotisch en controleloos.Zelfs bij de verschillende partytafels van groepjes buren, collega’s, familie en vrienden werd kruislings overgestoken naar de andere tafels.

Later volgde ik een NLP opleiding waarin ook het gebruik van modaliteiten werd uitgelegd. Via je zintuigen ga je de toekomst of het verleden bewust aanpassen. Ik moet nog altijd denken aan het mooie voorbeeld waarin de top zwemster Inge de Bruijn goud won. Zij had vlak voor de wedstrijd in de kleedkamer haar 100 meter wedstrijd in gedachten gezwommen, waarbij ze al haar zintuigen gebruikte. Haar lichaam was dus letterlijk en figuurlijk goed voorbereid, ze had de race als het ware al gedaan. Het bleek een gelopen race, zij won glansrijk.

Wat was ik bang en verlegen omdat ik als kleuter mee moest lopen in een optocht. Ik voelde mij zo ongemakkelijk en alleen, vooral omdat ik voor mijn leeftijd nogal groot was en met kop en schouder boven iedereen uitstak. Totdat ik zelf op het idee kwam om verkleed als ridder de tocht mee te lopen, de ridder in mij heeft mij toen gered.

Mijn voorstel is om de rollen en het liefst ook de patronen eens lekker door elkaar te gaan gooien.Begin de dag met een heel ander soort ontbijt, neem eens een ander vervoersmiddel en vooral een andere route op weg naar je werk. Geef iedereen een hand en een compliment. Wees een ridder, of speel dat het je laatste werkdag in dit bedrijf is, kom thuis en speel de buurman/ vrouw voor je partner, of doe alsof je je vrienden al heel lang niet meer hebt gezien.

Want als je altijd denkt wat je gedacht hebt, zal je altijd doen wat je gedaan hebt en zal je altijd krijgen wat je altijd gekregen hebt.

Liefs A

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s