Flow

Afgelopen weekend las ik in de Volkskrant een artikel waarin er werd geadviseerd om zoveel mogelijk in een flow te zijn.

Even gegoogeld. In eerste instantie kwam mijn Polar horloge weer tevoorschijn bij de zoekresultaten, alsof mijn Polar mij steeds iets wil vertellen. Echter dit nu even terzijde.

Bij het intikken van ‘flow en betekenis’, kwam de uitleg dat flow een geestestoestand is waarin we geluk ervaren omdat we positief en intensief met iets bezig zijn, waarin we het moment ook optimaal ervaren.

Ik raakte door dit artikel geïnteresseerd in de schrijver. Tijn Touber sprak mij meteen al aan, omdat hij zo mooi uitlegt dat voor de TV hangen nooit echt ontspannend kan werken. Je hersenen ( onbewuste) maken geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid, dus je lichaam maakt allerlei stoffen ( adrenaline) aan bij het liggend op de bank zien van die oorlogsfilm, of het journaal met die verschrikkelijke beelden. Volgens je lichaam ben je daar en aansluitend ga je dan vol adrenaline naar bed om te slapen. De adrenaline werkt vervolgens als een gif in je lichaam omdat je niet beweegt en moet het weer zien kwijt te raken.

We leven in een periode waarin onder andere de flow, een mindful leven, yoga, stilte weekenden etc stevig wordt geadviseerd en op zich vind ik dat in deze hectische overprikkelde wereld prima. Je merkt dat er een ‘maar’ aan zit te komen en dat klopt.

Er is een complete commerciële ‘flow’markt ontstaan, onder het mom van mindfulness.

Ik bekeek toevallig een folder over de provincie Groningen en kwam het aanbod van wandelen met ezels tegen. Wandelen met een ezel om te onthaasten en om dichter bij jezelf te kunnen komen. In gedachten zag ik al de ezelswandelaar in een weiland die wanhopig probeert dicht bij zichzelf te komen, terwijl de ezel er even geen zin meer in heeft.

Het blote voeten pad; hier mogen de schoenen en sokken uit om het op blote voeten lopen te ervaren. Het pad is 1,4 km lang en het is mogelijk om heen en terug te lopen (?). Op de site las ik net dat er vanwege meningsverschillen met Gemeente en Staatsbosbeheer het Blote Voeten pad niet meer tot de mogelijkheden behoort. Tot zover hun mindful ervaring

Knuffelen met koeien, fluisteren met paarden, omhelzingen met bomen, een slikervaring op het wad ( nee niet lekker wadlopen), wel in groepsverband geheel mindful ondergedompeld worden in het slik voor een complete wellness ervaring.

Helemaal haak ik af, wanneer bij de aanbeveling staat dat er na afloop een ‘gezellig kopje koffie of thee met iets lekkers erbij’ wordt gepresenteerd om uw belevenis te vervolmaken.

Ik bepaal zelf of ik het gezellig vind en of ik daar dan vervolgens iets bij wil hebben en ik bepaal helemaal zelf wel of het lekker is.

Over je eigen flow nadenken moedig ik zeer aan, vooral los van het aanbod ‘denken’ is het goed om te weten waar je zelf van in een flow raakt.

Binnenkort heb ik een week vrij en vertrek naar de Mont Ventoux. De avond ervoor staar ik nog een tijdje in mijn kampvuur, rij vervolgens uren lang in de auto over de highway met goede trance muziek, geniet onderweg in het café van de dieprode bourgondische kwaliteitswijn ( al denk ik niet dat dit onder de flow mag vallen ); ) en beklim uiteindelijk op mijn stalen ros de 21 km steile weg naar de top, waar (door de combinatie van inspanning tezamen met de overweldigende natuur) mijn denken stopt. Boven aangekomen zal ik waarschijnlijk iets drinken, met iets erbij wat ik zelf uitkies, omdat ik dat kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s