Creativiteit stimuleren

Deze maand doe ik mee met een mooie uitdaging via de Insight timer meditatie app. Dit is een gratis programma met als doel om meer balans in je leven te ervaren. Je hebt keuze uit begeleide meditaties, lekker gaan ontspannen op meditatieve muziek, of begeleide ademhaling sessies te ervaren.

De ‘building healthy habits challenge’ is dit keer een maand lang, elke dag (voor mij is de vroege ochtend ideaal) met een korte ontspannen oefening van maximaal 15 minuten mee te doen. Je ervaart welke oefening en ook belangrijk, welke stem voor jou het beste werkt. Als je dat wilt, kun je er vervolgens een dagelijkse routine van gaan maken. Deze week kwam er voor mij een extra bijzondere mooie oefening voorbij. Een meditatie om creativiteit te stimuleren. ‘Dat wil ik wel’, dacht ik enthousiast. Een advies hield mij extra bezig, nl fantaseer een relatie met ‘creativiteit’, bijvoorbeeld een persoon, een dier, of een voorwerp. ‘Op zich al creatief bedacht’, constateerde ik.

Droom

Spontaan kwam er weer een herinnering terug aan mijzelf als klein jongetje. Ik lag soms uren met mijn fantasie vriendje te kletsen. Hij was er altijd voor mij, zomaar of als ik hem nodig had. Tijdens mijn meditatie vroeg ik vervolgens aan ‘mijn creativiteit’ om een vorm aan te nemen. En voila daar verscheen het in de vorm van een persoon. Een van de adviezen is om in stilte en dankbaarheid te gaan luisteren. Ik val in slaap en in mijn droom verschijnt zij. Stille pure heldere kracht, ogenschijnlijk fragiel en rank. Ze is altijd bereid tot het schenken van creativiteit als ik mij ervoor open stel en niets willen helpt echt. Zij is een deel van mij besef ik in de droom. Ik word midden in de nacht wakker en schrijf dit gedicht:

Luister naar je hart, dwars door alle donkere stoffige lagen. Tegen het beter weten in. Langs koudwatervrees, het zoeken. De drukte en haast, de ‘ik weet het niet’, twijfels en de ‘laat maar’s’.

Luister naar je hart, dwars door alle onzekerheid en angsten. De schrik van gister en vrees voor morgen. De terugtrek beweging, het op je schreden terugkeren, verdwijnen in een klein hoekje, het lijdzaam laten lijden.

Luister naar je hart, dwars door de woede. De onredelijkheid en de fucking blablablabla. Het stampvoeten en het nog beter weten. De stem ‘van nou nou’ en ‘daar vind ik wel wat van’ tot bijtende ergernissen, verbolgenheid, vergramd, versteend, verstoord, verbeten.

Er is maar één weg te gaan;

Luister naar je hart, dwars door de peilloze leegte, de uitzichtloosheid, het zwarte gat en met het einde toch al in zicht. Tot in de inktzwarte peilloze diepte, het neerslaan, de norse zwijgzaamheid, het juk van slaafse gehoorzaamheid. Moegestreden, uitgeput stil te staan op het kruispunt van kansen, met linksaf ‘niet waard zijn’ en rechtsaf ‘er niet toe doen’, de terugweg is het giftige vergelijken.

Luister naar je hart In liefde , dankbaarheid met moed en vrees te vuur en te zwaard 

Luister naar je hart, met hartstocht, onverschrokken zachtheid, met milde strelingen van helder wit licht.

Luister naar je hart, met trillende vingers knikkende knieën, steen in je maag en met moedige overgave.

Zeg ik 

Luister vanuit je hart

Luister meer vanuit je hart 

Luister vanuit je hart

Luister jij vanuit je hart?

Luistertip: tip van de sluier, Boudewijn de Groothttps://www.youtube.com/watch?v=40wt7GtQMzs 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s