Kunst en Gezondheid

Afgelopen weekend waren we met vrienden in museum More, het grootste museum voor modern realisme in Nederland. Ik werd in mijn ziel geraakt door de prachtige fotoreportage ‘De mens in de Metropool’ van Bas Losekoot. Zijn briljant spel met lichtinval en de indringende wijze van het individuele portretteren van mensen in de menigte ontroerde en verstilde mij. Ik realiseer mij hoe belangrijk kunst kan zijn voor onze gezondheid. We beseffen al een tijdje dat het concept gezondheid verder gaat dan alleen psychisch en lichamelijk welbevinden en vooral ook gaat over de kwaliteit van het dagelijks leven, sociale contacten en zingeving.

Kunst en zingeving

Kunst leert ons genieten, leert ons vergeten, leert ons om vanuit een ander perspectief te kijken, voelen, luisteren, geeft troost en inzichten. Kunst laat ons dromen, dansen, zingen, verstillen. ‘De leraar gaf zijn fotografie studenten de opdracht om een week lang alles te gaan bekijken door een diafragma’, zo vertelt Bas in zijn visueel verslag. Op deze manier kijk je opeens heel anders naar de wereld om je heen. Kunst leert je anders te kijken, verschuift je perceptie, doorbreekt patronen.

Kunst en Geneeskunde

Het Radboudumc Nijmegen leert studenten in de opleiding geneeskunde ook door middel van lessen in kunst hun diagnostische vaardigheden en observatie skills te verbeteren. ‘Het is uitgebreid onderzocht dat door patronen in kunst te leren herkennen, dit leidt tot empatischere dokters en meer persoonsgerichte zorg’, las ik in ‘De kunst van het kijken’ het nieuwsbulletin van het Radboud UMC. ‘Wat een prachtig inzicht’, dacht ik. Kunst voor betere artsen en kunst ter bevordering van eigen gezondheid/zingeving.

‘Kunst als spirituele voeding van de ziel’, bedacht ik ondertussen als werktitel. â€˜Hiermee is het idee van een podcast over de relatie tussen kunst, gezondheid en leefstijl geboren’, besloot ik en liep het museum uit de natuur in.

Luistertip: Viva la vida, Coldplay https://www.youtube.com/watch?v=dvgZkm1xWPE

https://www.artmajeur.com/nl/magazine/14-levensstijl/10-redenen-waarom-kunst-therapeutisch-is/331555

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s