De waarde van tijd(voor jezelf)

De waarde van tijd
Ik begon anders naar de tijd te kijken en te voelen vanaf mijn ontmoeting met de Chronos en Kairos tijd.

Chronos is oorspronkelijk een figuur uit de Griekse mythologie. Hij staat voor de lineaire, meetbare kloktijd. De tijd waarin we van activiteit naar activiteit gaan. De tijd van de waan van de dag, waarin we binnen onze sympathische automatische respons vooral ‘aanstaan’. Het voelt als een alerte inademing.

Kairos, ook wel weergegeven als Caerus, is in de Griekse mythologie de personificatie van de gelegenheid. Ook wel de gevoelstijd genoemd, eigenlijk gaat het over een moment van tijdloosheid binnen de beschikbare tijd. Kairos is als het ‘oog’, oftewel het
windstille gebied in het centrum van een orkaan. Het oog heeft meestal een diameter van 30 tot 60 kilometer. Hier heerst absolute stilte, een niets, alsof de tijd even stilstaat. ‘Als ik deze afstand binnen het niets als metafoor neem om wandelend af te gaan leggen, krijg ik een voorstelling van het gevoel van alle tijd’, dacht ik. Het voelt als een ontspannen uitademing.

Momenten vasthouden
‘Omdat de tijd toch niet tegen te houden is, ben ik mij gaan verdiepen in het zoveel mogelijk vasthouden, of op z’n minst vertragen van de tijd.
Ik ben mij bewust van de kostbare tijd tussen mijn allereerste inademing en mijn toekomstige allerlaatste uitademing. Ik ben het aan mijzelf en aan diegenen waar ik van hou verplicht om mijn beschikbare tijd optimaal te gebruiken.

Al jong was ik mij doordrongen van het fenomeen ‘pluk de dag’, of leef je leven intens alsof het je laatste dag is. Mijn vader zei vaak tegen mijn moeder, ‘als ik straks met pensioen ben, gaan we genieten’. Hij werd 58 jaar.
Het genieten van de dag lukt mij ook lang niet altijd, ondanks het jong verkregen inzicht. Ook ik heb wel eens van die ‘grauwe’ dagen die ik graag voorbij zie gaan, of failliet verklaar en verlang dan hevig naar een tijdsprong voorbij datgene wat mij bezighoudt.

Intense gebeurtenissen
Tijdens de cursus ‘Word psychisch Fitter’ vraag ik aan de deelnemers waar ze waren op 9-11-2001. Bijna iedereen kan exact beschrijven waar ze op dat moment waren en wat ze deden. We onthouden nl intense gebeurtenissen.
Als je de structuur hiervan begrijpt, kun je er ook vooral bewust gebruik van maken in positieve zin. Koppel een activiteit aan een bijzondere omgeving, op een speciaal tijdstip, waardoor je het moment altijd zal onthouden.

Luistertip: time, Alan Parsons Projecthttps://www.youtube.com/watch?v=yiPtOVP-kec
Leestip:  waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma

Fijne tijd, hug Tonie ( enne…, waar was jij op 9/11?)
4 gedachten over “De waarde van tijd(voor jezelf)

  1. Ik leer nu dus van alles over familiesystemen, en een “wetmatigheid” is dat je van je ouders het grootste geschenk ooit hebt mogen ontvangen, namelijk je leven. En dat wanneer je jouw leven ten volle leeft, je je ouder eert. Vond ik erg mooi en aansnijden bij dit onderwerp. Elke seconde komt maar 1x voorbij. Je hoeft je niet altijd 100% oké te voelen, maaaaar… in elke dag, hoe slecht ook, zit een geluksmoment verscholen. Daarvan ben ik overtuigd.

    Geliked door 1 persoon

    1. Hi Samantha, ja een interessant, intrigerend en inspirerend veld. Mooi dat je je ouders eert voor het leven wat je hebt gekregen. Voor mensen met problematische een relatie met hun ouders is dit een mooie respectvolle wijze🙏 ik heb zelf ondervonden dat door mijn ( al langere tijd overleden) ouders te eren, ik ook meer voluit het leven leef/ kan nemen. Mooie zienswijze ook dat in de slechte dagen, geluksmomenten verscholen zitten.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s