Mont Ventoux beklimmen

Ventoux 2022. Avontuur op de fiets
‘Het is alweer vijf jaar geleden’, ontdekken we net. Hiermee is de relativiteit van tijd wederom aangetoond, want het voelt nog maar als een paar jaar geleden. Mijn oudste zoon en ik halen herinneringen op. Deze komen spontaan naar boven bij het bereiken van de verschillende plekken en plaatsen in het Ventoux gebied waar we eerdere avonturen beleefden. We zijn terug in deze magische Zuid-Franse wijn- en lavendel streek en op weg naar ons vakantiehuis met zwembad vlak buiten Nyons. De laatste keer fietsten we op de aankomst dag vanuit de camping ‘les trois rivieres’ s’avonds nog ‘even’ de zes kilometer omhoog naar het vlakbij gelegen slaperige bergdorpje Faucon.
Nu rijden we met de auto tot bovenin het dorp om op het terras te genieten van uitzicht, Ventoux wijn en bijbehorende Franse kaas. Het uitzicht is magistraal. Het kamperen hebben we ingeruild voor een luxe verblijf.

Voorbereiding

Toen deden we op de tweede dag een serieuze warming up vanaf de camping. Het was een rondje van honderd km (in) fietsen via Nyons door wijnstreken, heuvels en dalen rond de berg. De volgende dag was het moment suprême en startschot voor onze Ventoux beklimming vanuit Les Sault met een prachtig eindresultaat; het bereiken van de top. ‘Mijn geheugen vergeet altijd de pijn, afzien en het gezwoeg en herinnert de romantiek’, constateer ik. Alleen weet ik nog heel goed dat ik elke keer plechtig constateerde dat het ‘gekkenwerk’ was en dus de laatste keer.

Dit keer willen we een van de twee zwaardere alternatieven nemen en kiezen voor de opgang vanuit de plaats Malaucene. 21 kilometer lang alleen maar stijgen tussen de 7 en 12 %. Les Sault was langer (27 km), echter met een mildere stijgingspercentage van 4 % tot aan de laatste zeven km en een stuk makkelijker.

Het is 37 C en we installeren ons in het luxueuze huis op een berghelling bij Nyons. Prioriteit is het nemen van een verkoelende duik in ons luxueuze zwembad met uitzicht over het dal en verre verten. De stilte wint het hier ruimschoots van het alledaagse rumoer.
Onze voorbereiding bestaat dit keer uit een relaxt wandelingetje, een terrasje en vooral veel chillen bij het zwembad onder het genot van lekkere hapjes en drankjes.
De fietsen staan nog ‘out of order’ op het zonnige binnenplaatsje tegen een muur. Het lijkt net een stilleven compositie. De fietsen vragen om actie, alleen is het er te warm voor. Tenminste, dat vinden wij.

Dinsdag
Het is zover. Vandaag is het nog prachtig weer en daarna is de voorspelling onstuimiger. Het moet dus nu gebeuren, want het kan op de top behoorlijk ‘spoken’ bij minder prettige weersomstandigheden.
Het is 06. AM. In het vroege ochtendgloren fietsen we, in onze serieuze wielrenner outfit, langs slingerende bergpaadjes richting startpunt. De temperatuur is nog aangenaam met 18 C en zal snel en veel gaan stijgen.
Deze 25 kilometer naar de start is gelijk onze warming up.
‘Misschien hebben we ons te weinig voorbereid’, denk ik een beetje verontrust op het moment dat de majestueuze top nogal overweldigend in zicht komt. Even voel ik een ‘knoop in mijn maag’.
‘Zou ik het nog kunnen’, vraag ik mijzelf af.

Geluk steentje

In Malaucene neem ik ter voorbereiding nog een dubbele espresso. ‘Deze cafeïne shot zal mij mee omhoog helpen’, besluit ik bezwerend. We vullen onze watervoorraad bij. Ik realiseer me met een schok dat ik mijn geluk steentje niet bij me heb. ‘Dan maar zonder’, denk ik manmoedig. Het is ik tegen de berg, al realiseer ik mij dat ‘meebewegen’ betere energie geeft. ‘Meebewegen met de weerstand creëert positieve energie en flow’, herhaal ik als nieuwe mantra.
We fietsen de straat uit en zijn direct aan het imposante steile voeteneind van de Ventoux. ‘Laagste verzet en dat is het dan tot aan de top’, weet ik. Alle kennis over hoe doelen te halen, gecombineerd met de juiste mindset kan ik nu gebruiken. En uiteraard is de lichamelijke conditie essentieel. Mijn zoon is binnen no-time tientallen meters vooruit. Je eigen tempo gaan is het allerbelangrijkste, oftewel trouw aan jezelf blijven ipv te willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik verlang naar de top om vooral weer naar beneden te gaan en besluit plechtig, dat dit de laatste keer is geweest.

Luistertip: that’s live, Frank Sinatrahttps://www.youtube.com/watch?v=KIiUqfxFttMEen gedachte over “Mont Ventoux beklimmen

  1. Hé bijzonder jouw verhaal dat bij de start je zoon 10-tallen km vooruit is..Het hele verhaal van deze laatste Mont -Ventoux ervaring… is ook heel spannend…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s