Hoezo ‘Houdt de zaag scherp’

Houdt de zaag scherp’ schreef Stephen Covey in één van zijn zeven aan te bevelen eigenschappen om effectief door het leven te gaan.

In eerste instantie vond ik de metafoor van de boswachter die met een stompe zaag druk bleef doorzagen een beetje vergezocht en infantiel. Hij bleef maar doorzagen, ondanks het advies om even te stoppen om op adem te komen en de zaag weer scherp te maken. Hij was uitgeput en gaf desondanks als respons dat dat hij geen tijd had om te stoppen en ging dus door, ten koste van zichzelf weten wij allen. ‘Waarom ging hij niet even naar de winkel voor een andere zaag, waarom had hij geen reserve zaag bij zich’, ‘waarom niet tenminste even pauzeren’, vroeg ik mij in eerste instantie met verbazing, ongeloof en een ‘onsje meer’ oordeel af. En toch klopt de gekke metafoor akelig goed. We zien inadequaat gedrag meestal heel scherp bij de ander en helaas niet bij onszelf. Ook zitten vaak meegenomen (oude) waarden en (belemmerende) overtuigingen in de weg om goed voor jezelf te zorgen.

Meer van hetzelfde

Mensen zijn geneigd om meer van hetzelfde te doen, ook al werkt het niet. Uit je eigen perceptie met bijbehorende vaste patronen te stappen vraagt zelfreflectie, moed en kwetsbaar op durven stellen. Heb je het druk? De neiging is om nog harder te gaan werken. Wordt er niet geluisterd? De neiging bestaat om steeds luider te gaan praten. Geeft je lichaam duidelijke waarschuwingssignalen om het rustiger aan te doen? We negeren dit te vaak, totdat we zover vervreemd zijn van ons lichaam, dat we de signalen niet eens meer opmerken, of het lichaam stopt er dan maar onverwacht rigoureus mee. Ben je het niet met elkaar eens? De standpunten komen vaak nog meer tegenover elkaar te staan, ook wel eens polarisatie genoemd. ‘Als iets niet werkt, stop er dan mee en probeer iets anders’, wordt in het oplossingsgerichte denkmodel heel bemoedigend voorgehouden.

leefstijl

Deze week las ik een artikel in de Volkskrant dat meer dan de helft van de bevolking veel te weinig beweegt en te ongezond eet, waarvan opvallend te weinig groenten eten heel zielig op nr 1 staat. Hoe komt het toch dat we zo slecht voor onszelf zorgen op sociaal-emotioneel, spiritueel en lichamelijk vlak? Ligt de oorzaak binnen of buiten ons?

Hulpbronnen

Positieve (helpende) gedachten oefenen, goed leren te voelen, dankbaarheid oefenen, jezelf complimenten geven, zoeken naar een positieve verklaring voor het gedrag van de ander, bewegen, gezond eten, de stilte opzoeken, hulp vragen etc. De wereld is hectisch en diezelfde wereld staat ook bol van goede adviezen. Waar begin je? En vooral, wil je het echt?

Goed voelen ipv streven naar alleen maar je goed voelen

Het klopt dat de regels, cultuur, het moeten presteren in onze maatschappij niet bepaald stimulerend werkt om je eigen balans altijd te kunnen vinden. En toch is je eigen beslissing het enige energieke krachtige ‘medicijn’ om het roer om te gooien en je eigen regie te pakken. In een prachtige en ontroerende documentaire (storm in mij) vertelt de zangeres Stien (S10) op een gegeven moment dat ze besluit om ‘egoïstisch te zijn in haar gevoelens’. (om de valkuil van het ‘redden’ van anderen te voorkomen en zelf onderuit te gaan) Oftewel; leer vooral om goed te voelen en luister naar de stem van je gevoel, voordat je de ‘redder’ wordt van andermans ‘Shit’. Dankjewel Stien!

Hoe houd jij ‘de zaag scherp?’

Luistertip: wacht op mij- S10https://www.youtube.com/watch?v=HBbyzTjDNuA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s