Doel van een doel hebben

‘Het leven is wat je er in gedachten van maakt’, las ik en hoe ik ook over deze ‘doordenker’ doordacht, het klopt inderdaad. Door je eigen denkwijze te begrijpen, zal je beter worden in de juiste keuzes te maken. Gedachten kunnen je enorm helpen, of behoorlijk tegenwerken. Omdat ons hoofd (kwartier) vaak ‘zo vol zit’, op een minder positieve manier. Er zijn gelukkig allerlei mindfulness en compassie oefeningen om je ‘hoofd wat meer leeg te maken’. Wandelen in de natuur werkt ook heel ontspannen voor geest en lichaam. ‘Belangrijk is dat we weer meer leren om goed te voelen, ipv om steeds je best te doen om je maar goed te voelen, dacht ik.

Uiteindelijk is het onmogelijk om zonder gedachten te leven en dus kunnen we maar beter leren om zoveel mogelijk realistisch positieve helpende gedachten voor onszelf en anderen te denken. ‘Als je expert geworden bent in negatief denken, is dat tevens het bewijs dat je ook expert kan worden in positief denken’, een ‘tegeltje’ waardig vond ik.

Doelen

Deepak Chopra spreekt over zijn zeven spirituele wetten voor een gelukkig leven en één daarvan is het hebben van een doel in het leven. De beroemde psychotherapeut Viktor Frankl spreekt over het levensbelang van een doel, om je leven zin en betekenis te geven. Hij overleefde de holocaust van de tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp, door zich te richten op zijn doel en missie om zijn therapievorm te ontwikkelen en uit te dragen. Zijn familie en partner waren ondertussen al omgebracht. Een doel in zijn leven hielp hem om niet op te geven en de verschrikkingen van de oorlog te overleven.

Stefan Covey

Adviseert om bij een doel te beginnen met het einde voor ogen. Hierbij moet ik altijd weer aan het mooie voorbeeld denken van de zwemster Inge de Bruijn. In een interview werd haar gevraagd hoe ze zich mentaal op een wedstrijd gaat voorbereiden. Zij nam de 100 meter als voorbeeld en vertelt dat de wedstrijd al in de kleedkamer begint. Ze doet haar ogen dicht, om vervolgens in gedachten de handelingen te verrichten, inclusief het horen van de geluiden, de geur van het water te ruiken en het aantal zwemslagen heen en terug te ondernemen. Zij had die keer een gouden medaille gewonnen.

Droom

Niet elke droom komt uit. Actie, passie, doorzettingsvermogen en discipline is vereist. Heel belangrijk is om de ‘drempels’ te verkennen. Wat doe je dan? Ga je door, vraag je hulp, of geef je op? Vooral de interne criticus kan soms venijnig opspelen. Hoe kun je nu vooral niet naar die kritische gedachten luisteren? De gedachten uitdagen en onderzoeken op waarheid kan helpen. En de uitkomst? Of de beperkende gedachten blijken niet waar te zijn, of er wordt (meestal) geen onderzoek gestart….en het doel zakt weg in vergetelheid, dromenland, onverschilligheid of cynisme en je leven kabbelt een beetje doelloos verder. Je kunt dan altijd nog zeggen, dat je geen doel hebt, of niet nodig hebt.

Helaas; Doelloosheid is ook weer een doel. Kies dan beter een interessanter doel.

Luistertip: Lose Yourself, https://www.youtube.com/watch?v=_Yhyp-_hX2sEminem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s