Sportvasten finale

Metabolic switch en de mentale uitdagingen

Vrijdag, dag zes

Ik ben over de helft van mijn Sportvasten avontuur. Het is een vrije dag en ik heb (ook) ter afleiding een wandelafspraak met een vriend gemaakt. Het advies was immers om tijdens de sportvasten periode te blijven sporten en vooral veel afleiding te zoeken. ‘Nog twee ‘sapdagen’ te gaan en daarna nog drie opbouw dagen met alleen groenten, fruit magere kwark en uiteindelijk 150 gram vis’, had ik al hoopvol gelezen. Zover is het echter nog lang niet, dus doe ik mijn oefening weer om vooral in het Nu te blijven en het denken aan eten vooral te blokken.

En dus geniet ik vooral van de wandeling naar het station van Stedum, de trein zal mij in twintig minuten naar het Centraal station Groningen rijden. Ik ben tevreden, want met mijn energie zit het op dit moment goed. We bekijken allerlei objecten verspreid door de stad. Vandaag is het de eerste keer deze week dat ik midden tussen allerlei verleidingen loop; hamburgers, patatten, biertjes, broodjes, ik concentreer mij op ons contact. In het Forum pauzeren we bij de koffiecorner en ik geniet optimaal van de koffie en wat een luxe dat ik hiervan wel ‘onbeperkt’ van mag genieten.

Zaterdag, dag zeven

Voor het eerst veel wakker geweest en onrustig geslapen. Ik sta heel vroeg op, het is nog schemerdonker. Ik heb spinning in mijn sportschool en vertrek extra vroeg. Gek genoeg stuiter ik van de energie en constateer bij mijzelf een licht euforische staat. Onder leiding van spinning coach Lieke, tevens sportvasten maatje, push ik mijzelf tot een intense sessie en geef me meer dan in deze vastenperiode hoeft.

Dat was het dan ook voor vandaag, want de rest van de dag hang ik uitgeblust in een tuinstoel, lees een beetje, staar in het niets en ga optimaal een slome vertraging in. Gelukkig is het prachtig weer. De energie blijft weg en dus lig ik even later op de bank en wordt 1 met de programma’s van de Tv. De Pasen reclames met broodjes, chocolade, wijnen, nootjes en al die verleidingen worden via het scherm mega groot mijn richting ingeslingerd. Ik zoek bescherming en ga maar extra vroeg naar bed.

Zondag, dag acht

Een berichtje van mijn sportcoach; ‘jullie mogen weer opbouwen vandaag, geniet van het ontbijt’. Ik kies de mooiste appel en grootste kiwi uit en mag dit als ontbijt tot mij nemen. ‘Nu begrijp ik pas goed wat mindful eten betekent’, denk ik en eet vervolgens heel langzaam en liefdevol de in acht partjes gesneden appel.

‘De kiwi transporteer ik naar de lunch’, besluit ik. De Familie is elders bezig met de paasbrunch en ik zit thuis in de tuin. Er komt een appje binnen van mijn partner ‘het eten is op’. ‘Alles veilig’, denk ik gerustgesteld en rij die kant op voor een after brunch meeting met thee of koffie en water.

Het is voor mijn lichaam en geest een verwarrende dag. Ik mag weer gelimiteerd eten en toch voel ik mij de gehele dag minder fit. Daarnaast ben ik haast obsessief bezig met eten, alleen mag er bijna niets. Ik verheug mij intens op het schaaltje magere kwark met fruit en ga vroeg naar bed om sneller bij morgen te zijn. ‘Waarom kijk je mij zo aan’, zegt mijn partner, met een verontwaardigde blik, terwijl ze nog een stuk chocola van een immense chocoladereep afbreekt. ‘Welterusten’, mompel ik en verdwijn naar de slaapkamer. Ik stop met deze dag.

De laatste dagen waren in een flow gegaan. Af en toe protesteerde mijn lichaam zeker nog wel. Ik kon hierom glimlachen, omdat ik opnieuw mij super bewust was geworden van de kracht van doelen stellen in combinatie met dat je het echt wil. Dan ga je vliegen en kun je alle hobbels, drempels en valkuilen aan.

Hoogtepunten in deze tiendaagse?

Jazeker, op dag zes spinning bij coach Lieke, waarbij ik mij liet meevoeren door de prachtige muziek van Aerosmith, dream on (in de meest positieve manier) Aangevoerd door captain Lieke die naast coach ook in dezelfde sportvasten droom zat. De bemoedigende appjes van aanvoerder Marit, die mij weer mentale oppeppers gaven.

En tot slot het eind gesprek. Dit voelde even als een mooie erkenning en ‘diplomering’. En ik zing mee met ‘dream on’. Dream until your dream come true.😎

Luistertip; dream on, Aerosmithhttps://www.youtube.com/watch?v=89dGC8de0CA

Informatie over Sportvasten: lifestylecenter Mind&Motion Bedum https://mind-motion.nl/

5 gedachten over “Sportvasten finale

  1. Heftige uitdaging, Tonie! Ik heb ooit 2 dagen een sapdag gedaan om te “ontgiften” en zwoer dat daarna nooit meer te doen. Is beter voor mij en mijn omgeving (mijn humeur kan nogal bepalend zijn als ik niet eet *ahem*)

    Like

      1. Ik bedenk me nu pas de link: sinds 2 weken doe ik aan intermediate fasting: om de dag 12 uur niets eten, in het weekend 1x 14 uur niets. Maar de link met jouw blog had ik niet bewust gemaakt. Blijkbaar inspireer je dus op een onbewust niveau (en dat is altijd de beste manier). Hoe gaat het nu met vasten?

        Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s