De 12 Regels voor het leven(?)

De 12 Regels voor het leven.
Ik keek naar de de titel van het boek en de belofte dat je leven nooit meer hetzelfde zou zijn als je deze regels zou volgen. Ik dacht aan de grote hoeveelheid zelfhulpboeken die tot aan de hemel reiken, als ik ze zou opstapelen. Ik legde het boek terug en liep de boekenwinkel weer uit.

Mijn oordeel uitstellen

Eerst voelde ik een lichte irritatie opkomen, want een ander zou mij dus wel eventjes vertellen hoe ik een zinvol, gelukkig en volledig leven moest leven.
‘Zeven spirituele wetten, De twaalf regels, De zin van het bestaan, 52 weken goed leven, Think great and grow rich’, een kleine greep uit boeken die ik ooit had gelezen. En niet te vergeten de tien geboden uit de bijbel. Vooral deze laatste had voor mij een hoog irritatie gehalte. Niet om de inhoud, want bv. iemand niet mogen doodslaan klinkt logisch en redelijk. Het zat hem veel meer in het negatief taalgebruik, door steeds te wijzen op wat ik niet mag doen. Zeg dan, ‘wees lief voor elkaar’ en als je dan perse je punt wil maken voeg je eraan toe ‘en dat betekent ook dat je niet mag doden’.
Gaandeweg ging mijn irritatie, via mildheid en mijn eigen oordeel nog even uitstellend, over in respect. Want al deze schrijvers hebben de moeite genomen en er energie in gestoken om hun (hogere) gedachten en ideeën met de wereld te delen, opdat wij kunnen kiezen of we de inhoud tot ons willen nemen.

Wat heb ik hier nog te doen

Welkom in de wereld van persoonlijke groei; leuker kunnen we het niet maken, wel eerlijker als je er voor openstaat. Of je er nu bewust voor kiest, of ‘gewoon doorleeft’, iedereen komt de uitdagingen van het leven tegen. Bewustwording kan helpen om afwegingen te maken hoe verder te gaan, rechtsaf, linksaf of rechtdoor. Sommigen proberen te blijven staan, al wordt je dan uiteindelijk altijd ingehaald door de veranderende tijd en omgeving.

‘Wat heb ik hier (nog) te doen’?, vroeg ik aan mijn hart en ziel tijdens de ontspannen ochtendmeditatie bij Paul Zonneveld.(https://paulzonneveld.nl)
In het mooie gesprek even later met groepsgenoot Clara (https://www.linkedin.com/in/clara-lagrand-a7a21ba1/) over mijn eigen zingeving kwam via haar liefdevolle en indringende vragen plotseling mijn antwoord op de vraag.
Het voelde alsof er een grote zware deur open zwaaide om het wit heldere licht binnen te laten.
En ik schreef:
‘Ik wil mensen raken in het hart en ziel, om de liefde te laten stromen’.
Uiteindelijk begint het allemaal bij mijzelf.
Open te staan vanuit mijn hart en ziel, om mijn liefde te laten stromen.
En al die mooie levensrichtlijnen? Maak je eigen mantra zou mijn (ongevraagd) advies in liefde en respect aan jou zijn.
Wat is jouw zingeving?

Luistertip: bhaj man mere, Nirinjan Kaurhttps://www.youtube.com/watch?v=jd57_EJephc

Oh my mind, meditate on the name of the Divine.The name of the Divine is Truth.

4 gedachten over “De 12 Regels voor het leven(?)

 1. Dit is helemaal in mijn straatje. Ik had filosoof moeten worden, denk ik (maar als coach mag ik hier ook lekker aankomen, zingeving en dergelijke).
  Ik haal de meeste zin uit het leven als ik anderen mag helpen om zichzelf weer leuk te vinden, te genieten van wie ze zijn, te groeien. En dan eigenlijk nog het meest als ik mijn wijsheid, wat ik tot dusver leerde, aan hen mag doorgeven en zij er op hun manier een liefdevolle invulling aan geven en het ook weer verder uitdragen. Ik denk dus dat onze levensmantra’s niet zover uit elkaar liggen, Tonie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor je reactie Samantha, hoe zie/ ervaar jij de vooronderstelling dat alle perceptie projectie is, oftewel dat wat ik voor de ander wil, doe ik allemaal voor mijzelf. Dat anderen daar iets aan hebben is prachtig 🙏

   Geliked door 1 persoon

   1. Met sociologie als achtergrond (onderzoek, onderzoek, onderzoek) kan ik zeggen dat ik er niet helemaal van overtuigd ben dat puur altruïsme bestaat. Zelfs als je iets goeds doet voor een ander, geeft het jou vaak een goed gevoel dus word je ervoor “beloond”. Heb ook ooit een paper moeten schrijven over de mogelijkheid van objectief zijn – helaas, bij het kiezen van het onderwerp is dat er al af (een statement waar ik destijds een 8,5 voor kreeg). Wij zien de wereld om ons heen altijd door onze eigen bril en gieten er – onbewust – ons eigen sausje overheen. Immers: is wat jij voor de ander wilt, ook wat de ander voor zichzelf wil? 😉 Je hebt de filosoof in mij ontwaakt, vrees ik. Kan hier uren over doorgaan, haha.

    Like

 2. Mooie beschouwing over die torenhoge zelfhulpboeken-berg.
  Neem morgen het gelukskaartje mee, het mooiste is als je je eigen gelukskaarte maakt😊😌🍀🔆

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s