Energie(k)

‘Hoe is het met de energie’, vroeg ik aan de groep en iedereen begreep direct wat ermee werd bedoeld. Zelfs een exacte score tussen 1 en 10 werd met gemak gegeven. ‘Uiteindelijk heeft alles met energie te maken’, dacht ik en moest direct aan de natuurkundige Albert Einstein denken. Hij had uitgelegd dat alles vibreert en resoneert. Zelfs als we stilstaan, bewegen we nog. Ik staarde naar zijn formule ‘E is MC2’ en besefte dat ik deze nooit ten volle zou kunnen begrijpen. Misschien had ik niet goed bij de natuurkundeles opgelet, was bij die uitleg ‘afwezig’, of was het gewoon niet voor mij weggelegd. Ik keek of er ergens een ‘Jip en Janneke’ achtige uitleg bestond over dit onderwerp. ‘De massa/ energie relatie is een verband tussen de natuurkundige grootheden massa en energie, deze is afgeleid door Einsteins speciale relativiteitstheorie De relatie houdt in dat een bepaalde massa een hoeveelheid energie vertegenwoordigt, en omgekeerd een hoeveelheid energie overeenkomt met een bepaalde massa’ (Wikepedia).

Energie

‘Dit kon mijn brein nog wel bevatten, tenminste ik kon het min of meer begrijpend lezen’, wel bleef het ‘Hoe dan’ met een grote vraagteken staan. Mijn hersenen wilden verduidelijking en ging lukraak simpele voorbeelden naar boven halen; ‘Lopen is energie, fietsen is energie, wind is energie en er kan andere energie mee gemaakt worden. Voorwerpen zijn ook energie; bv hout, wat we ook weer kunnen gebruiken voor warmte, beweging, creatie. De lijst is eindeloos lang, omdat alles, maar dan ook alles energie is’. ‘Wij zijn ook energie’, liet ik tot mij doordringen. ‘Als alles beweging en dus energie is, is ook alles met elkaar verbonden, als je jezelf er op afstemt’, dacht ik en bij het besef hiervan begon mij even te duizelen. Dan zou afstand en tijd namelijk uiteindelijk ook niet bestaan. (zijn jullie er nog?)

Gedachten bepalen tijd en afstand

Ik realiseerde me dat mijn schoonmoeder en buurman waarschijnlijk nu zouden afhaken. Zij vonden al na het lezen van mijn columns dat ik zo ‘moeilijk’ dacht. Wat zouden zij tegen mij zeggen als ik vertelde dat tijd en afstand niet bestaat, dat we alleen met onze gedachten afstand en tijd creëren? ‘Misschien dat ik eens het boek ‘natuurkunde voor dummies’ moest gaan lezen’, overwoog ik en wist gelijk het antwoord na het herlezen van deze zin. Ik luisterde naar de begeleide meditatie app, waarbij ik door de vriendelijke stem van de mevrouw begeleid werd langs de vier dimensies van onze energie; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. ‘Wat een heerlijk ontspannende oefening en bewustwording was dit’, dacht ik en vroeg mij af hoe ik plotseling exact wist dat mijn energielevel momenteel op maximaal 65% lag.

Wat zou Einstein mij hierop geantwoord hebben ? Quote van Einstein :

There are only two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.

Ik ga voor het laatste.

Luistertip; Ace Ventura, The world that you knowhttps://www.youtube.com/watch?v=kBAn4eLjgNw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s