De contact wandelingen

De contact wandelingen

‘Had ik al teveel geschreven over de voordelen van wandelen’? Ik vroeg het mij af en keek terug in mijn verzameling columns van de afgelopen vijf jaar. Ik had zeker al vaker een sterk pleidooi gehouden voor deze manier van voortbewegen, zowel met betrekking tot alle voordelen voor het gezond houden van lichaam, alsook de geest. ‘Herhaling is de kracht van de boodschap’, besloot ik want we vertoeven met z’n allen nog veel teveel in een ‘zit’ cultuur, met alle negatieve gevolgen daarvan merkbaar. Wandelen is ondertussen wel steeds meer cool en booming geworden. Naast de grotere bekende georganiseerde wandelevenementen en pelgrimstochten door Nederland en daarbuiten, zijn er vele apps die het wandelen stimuleren en belonen met sterretjes, digitale medailles en andere leukigheden. Mijn nieuwe sport watch spreekt mij ook al meerdere keren per dag aan om te gaan staan, een minuutje mindful te gaan ademhalen en herinnert mij op een positief stimulerende manier eraan, dat ik bijna mijn doel heb gehaald, als ik nog nog één keer van de bank af kom.

Contact

Ik keek met heel veel plezier terug op de avondwandeling door het Noord-Groningse landschap. Ik was uitgenodigd door mijn collega Jakob de boer om een avond mee te lopen met zijn pelgrimstocht project via het Jakobspad. Hij loopt voor inclusie en voor destigmatisering. De ontspanning van het wandelen, gedragen door de rust van de natuur gaf mooie gesprekken, mooie stiltes en een mooi contact. Daarom moest ik ook weer terugdenken aan mijn eigen ‘gast van de week’ project van enkele jaren terug. Op de zaterdag namiddag na het boodschappen doen op de markt in Groningen gingen mijn vrouw en ik vaak ter afsluiting nog even naar ‘ons café’ in het centrum van Groningen. Vlak voor het ‘happy hour’ moment belden we spontaan een vriend (in) om gast te zijn voor het ‘borreluurtje’. Dit gaf altijd verrassende uitkomsten, wie uiteindelijk zou aanschuiven. Want het moest uiteraard voor de uitgenodigde net uitkomen, deze last minute zaterdagmiddag uitnodiging.

Wandelen

We vertelden uiteraard niet dat de gast soms de zoveelste in de rij was was die we aan de telefoon- lijn hadden gehad. Het mooie was dat de gehele sfeer en het contact in het teken stond van de uitgenodigde. Deze kreeg alle aandacht, voelde zich vereerd en werd uiteraard vrij gehouden voor de drankjes en hapjes. Het waren steeds mooie en bijzondere contacten. Nu enkele jaren later, is het café gesloten en ook een nieuwe fase in mijn leven aangebroken. Ik was ondertussen geïnspireerd geraakt om de achteropgeraakte contacten weer op te pakken. Om vooral al sportief wandelend door de natuur en toch vertragend, mooie gesprekken te voeren met mijn gasten.

Tuin café Groot Roer

Aansluitend nemen we na de wandeling een huisbiertje van de eigen tap bij tuin café Grootroer, of een appelsapje van eigen oogst. Mijn smart watch laat mij ook heel tevreden de afstanden en verbruikte calorieën zien, dus iedereen is tevreden.

Binnenkort word je gebeld. Nog wandelplannen?

Luistertip: Gassed and Stoked, Lou Reedhttps://www.youtube.com/watch?v=RHU20ptYpgc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s