Ouders

Het was een zomerse zonnige vrije ochtend. Ik zette mijn Spotify ‘speellijst‘ aan, waarop geheel ‘ad random’ mijn voorkeurs muziek mij en de poes omringden met verschillende soorten klankkleuren. Mijn todo lijstje voor vandaag was onder andere iets verzinnen qua maaltijden, beetje opruimen en boodschappen doen voor het komend weekend. Tot zover een alledaags doodgewoon voorspelbaar tafereeltje.

Muziek

Opeens werd ik in mijn ziel geraakt door het kleine subtiele liedje ‘Daddy’ van Coldplay. Het leek alsof een film tot stilstand kwam en het volume harder was gezet om mijn volledige aandacht te krijgen. Ik ging maar even zitten, legde mijn telefoon op tafel, zodat ik letterlijk en figuurlijk stil kon zijn en mijzelf kon overleveren aan de muziek en tekst die mij onverwachts ontroerde. Was het de puurheid van zijn stem, was het de sfeer van deze song, of misschien wat hij mij vertelde?

Ouder en kind

Ouders blijven altijd ook kinderen van hun ouders’. Deze nogal erg voor de hand liggende gedachte kwam nu dieper binnen en bracht mij direct weer bij mijn vader. De laatste jaren ben ik ouder dan hij ooit is geworden en dat blijft een onnatuurlijk gevoel. ‘Kind zijn en toch de oudere’ overpeinsde ik en besefte dat de tijd het scherpe gevoel van missen had gesleten. Het is fijn om te beseffen dat het goed is zoals het is. Mijn ouders zijn bij mij wanneer ik dat wil.

Vaderdag

Er komen een aantal appjes binnen, ‘Fijne Vaderdag’, wenst mijn jongste zoon mij toe. Even later gevolgd door een berichtje van de oudste zoon. Ik glimlach en antwoord; ‘Dankjewel, dankzij jullie kan ik dat doen’. Want wat ben ik blij en gelukkig dat ik vader voor mijn kinderen mag zijn, elke dag van het jaar opnieuw. Ik voel een golf van liefde, hier in mijn woonkamer op deze ogenschijnlijk doodgewone doordeweekse dag. Mijn hoofd haalt mij even uit de euforie en Ik check toch maar even mijn eigen ouderlijke tekortkomingen als ouder voor mijn kinderen. Want bij ouderschap horen ook frustratie, fouten maken, vallen en opstaan, dusdanig dat de kinderen ook weer eigen keuzes kunnen maken op basis van hun eigen waarden en overtuigingen.

De fluistering van mijn hart

Ik luister nogmaals naar dit prachtige nummer en besef dat alles begint met liefde voor jezelf, allereerst gevoed en gegeven door de ouder aan het kind.

Ik luister nogmaals naar de stem van mijn hart en voel de liefde voor mijn vader.

Ik luister nogmaals naar de stem van mijn hart en doorvoel weer het vallen en opstaan, de verwijdering, het te snelle afscheid.

Ik luister nogmaals naar de stem van mijn hart en maak in gedachten een buiging in respect naar mijn vader en moeder, voor het leven wat zij mij hebben geschonken.

Ik luister nogmaals naar de zachte fluistering van mijn hart en voel; het is oké.

Luistertip: Daddy, Coldplayhttps://www.youtube.com/watch?v=OWhiCkEY-Yk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s