Ik kwam weer eens enkele woorden tegen, waarbij het woordenboek een hoog nuttigheidsgehalte had. ‘Sensibiliseren’ dook afgelopen week vanuit het niets op en het bleek dat de uitleg ervan nog niet zo makkelijk was. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. De van Dale gaf aan ‘tot rede brengen‘, of ‘gevoelig maken’, mede afhankelijk van de context. ‘Communicatie is al ingewikkeld genoeg’, dacht ik, omdat iedereen redeneert vanuit zijn eigen gekleurde perceptie en het gegoochel met moeilijke woorden maakt het er niet makkelijker op. Waarschijnlijk werd hier op een vage manier bedoelt dat die ander zichzelf moest aanpassen, oftewel ‘een toontje lager moest zingen ’. Door vaag taalgebruik kun je jezelf in ieder geval lekker indekken onder een mistige deken van ‘zo heb ik het niet bedoeld’.
Serendipiteit en synchroniciteit
Alsof het zo moest zijn ‘struikelde’ ik deze week nogmaals over nog een voor mij niet alledaags woord. ‘Serendipiteit’; het beste te vertalen als het vinden van iets onverwachts en bruikbaars, terwijl je op zoek was naar iets anders. Voorbeeld; Columbus dacht dat hij in India was aangekomen, echter ‘ontdekte’ Amerika. Mijn serendipiteit momentje had ik vijf jaar geleden. Na een nacht vol avonturen en pech langs de Franse route de soleil, zat ik zuchtend en steunend in mijn klapstoeltje op onze camping langs een zuidelijk riviertje en vroeg mij af hoe ik deze aaneenrijging van belevenissen ordelijk en nog enigszins prettig leesbaar in mijn dagboek kreeg verwerkt. Opeens besefte ik dat ik mocht selecteren, fantaseren, weglaten en verdraaien, waarmee er geheel onverwachts mijn toniescolumns passie was geboren. ‘Was het synchroniciteit, waar ik via serendipiteit op uit kwam’?, vroeg ik mij af. In beide gevallen is er niet echt een causaal verband tussen wat er gebeurt en wat zich aandient.
Betekenisvol
Wel een magisch fenomeen’, besloot ik toen ik enkele voor mij betekenisvolle en niet direct verklaarbare gebeurtenissen nogmaals de revue liet passeren. Van de lichtere variant, van het denken aan een vriend en even later belt hij, denken aan een liedje en even later speelt deze op de radio, tot aan de meest indrukwekkende gebeurtenissen. Mijn moeder had dit sterk; ze lag haar middagdutje op de bank te doen en plotseling schoot ze in paniek omhoog, waarbij ze de naam van een van haar zoons riep. Een latere reconstructie bracht aan het licht dat de desbetreffende zoon op dat moment hoog in de Italiaanse bergen aan het wandelen was en plotseling werd overvallen door een gevaarlijk dichte mist, waardoor hij even in paniek raakte. Mijn moeder had het gevoeld, ongeacht tijd en afstand.
Vakantie
We gingen op vakantie en ik bezocht nog even voor vertrek mijn oma. Bij het afscheid had ik een voorgevoel dat het de laatste keer zou zijn en nog geen week later werd ik op de vakantiebestemming ‘s nachts plotseling wakker en besefte dat mijn oma mij in mijn droom bezocht had om afscheid te nemen van mij in deze wereld. De volgende ochtend bereikte mij het nieuws van haar overlijden.
Open mind
Ik besloot om we weer meer open te stellen voor deze vorm van synchroniciteit. Carl Jung had er heel bemoedigend uitleg aan gegeven door deze vorm van telepathie onder het ‘paraplubegrip van synchroniciteit te scharen en het vooral genormaliseerd. ‘Mijn waarheid’, dacht ik en voelde krachtige energie, omdat ik wist dat ik mij hierover nooit zou laten sensibiliseren.
Luistertip: Instant Karma, John Lennonhttps://www.youtube.com/watch?v=xLy2SaSQAtA
Mooi verhaal er schieten allerlei van zulke ‘toevalstreffers’ door m’n hoofd🌻🌸🌼🌷Een goede vriend noemde mij ‘heldervoelend’ of is het een een vorm van goed ontwikkelde ‘sensibiliteit’ …
LikeGeliked door 1 persoon