‘Alles’ loopt mis vandaag (frustraties)

Ik lag voorovergebogen over de bank in de woonkamer, turend in het donker naar dat wat onder bankstellen in dreigende vergetelheid zou kunnen liggen. Eigenlijk was het tegen beter weten in. Er was ondertussen op alle logische plekken gekeken waar de portemonnee zou kunnen liggen. We waren minutieus en detective waardig terug in de tijd gegaan, om vast te kunnen stellen wanneer deze nog in bezit was geweest.

Ik herinnerde mij plotseling dat mijn moeder haar bril heel vaak kwijt was. Het was ergens in de zeventiger jaren en ze had een of andere gadget gekregen. Deze kon je aan het voorwerp vastmaken. Mocht je het voorwerp (in dit geval de bril) kwijt zijn, dan floot je even en kreeg je een fluitsignaal terug van het (toen) ingenieuze apparaatje, waarmee je je bril ook weer had. Maar wat doe je als je dit apparaatje zelf kwijt bent en het stil blijft bij het fluitsignaal? Binnen een paar weken was het apparaatje definitief spoorloos verklaard en mijn moeder was zo nu en dan haar bril even kwijt, om altijd weer gevonden te worden. Ze vond het blijkbaar prima zo.

De kunst is om niet in de frustratie te schieten.

Zelf heb ik in mijn leven een aardige voorraad frustratie en oefeningen in het verhogen van frustratietolerantie achter de rug. De frustraties over het verdwijnen van het net getypte verslag op de pc, het gaat bij de start van het weekend regenen na een prachtige zomerse week waarin je moest werken, een vriendin vergeet de afspraak, waardoor je voor een dichte deur staat etc. De lijst is lang met kleinere en grotere teleurstellingen.

Ik zal er nog eentje delen. We staken bij San Diego (VS) de grens over naar Mexico (Baja Californië). Dit bijzondere schiereiland is 1500 km lang en maar een paar km breed. Al liftend hadden we er een week over gedaan om het zuidpunt (Cabo San Lucas) te bereiken. Vanaf hier kon je de boot (24 uur) naar het vasteland van Mexico nemen. De douanier (alweer?) weigerde ons door te laten. We hadden een stempeltje vergeten te vragen bij de grens met de VS. 1500 km terug?

Frustratie

‘Dit is een vorm van emotie die vaak wordt omschreven als een zeer onaangenaam gevoel. Iemand die gefrustreerd is voelt zich veelal geïrriteerd of teleurgesteld. Frustratie ontstaat wanneer men het gevoel krijgt dat iets niet gaat zoals men het wilt’. (Aldus googelen) Het betreft niet de grotere live events die we allemaal meemaken in ons leven. Deze zijn voorbehouden voor diepere gevoelens en emoties.

Doen

Ik liet het maar over mij heen komen. Accepteerde dat het nu zo was. 1500 km terug voor een stempeltje? Echt een mooi voorbeeld van ‘de paarse krokodil’. We bleven in de buurt overnachten en pasten hiermee onbewust de strategie van ‘er een nachtje over slapen’ toe. In de literatuur vond ik talloze tips om met frustratie uitdagingen om te gaan. Het observeren van je eigen gedachten klinkt goed. Omarmen van je gevoelens op het moment dat mijn pc crasht en ik mijn tekst kwijt ben, vertaal ik maar dat ik op zo’n moment even lekker los mag gaan in afreageren dmv schelden, stampvoeten of op mijn boksbal tekeer gaan. (alle emotie eruit) Om vervolgens te accepteren, te relativeren en weten het te kunnen fixen en soms ook niet. Misschien wordt het verslag zelfs nog beter door de kracht van herhaling.

Ademhaling

Tegenwoordig richt ik vaak met ademhaling mijn aandacht naar die plek in mijn lichaam waar de ‘frustratie’ of ‘ongemak’ zich uit. Binnen enkele seconden is de frustratie weggevlogen en de rust terug. Beetje onwennig misschien eerst. (Je gedachten vinden het onzin en zullen gaan protesteren.

‘S avonds op het strand van Cabo ontmoetten we medereizigers van de categorie rugzak- en budgetreizen. We genoten van elkaar, de plaatselijke mescal (tequila) avond en nacht onder de sterrenhemel en kregen waardevolle tips over plekken waar het prachtig (en goedkoop) was. De volgende dag stapten we op de boot naar Guadalajara. En het ontbrekende ‘stempeltje’ in ons paspoort? Er werd niet naar gevraagd. En de portemonnee? Deze hing over een stoel, waarover in een slordig momentje een vest overheen werd gegooid, daarna werd het warm.

Quote: Alles wat je loslaat, zal jou loslaten.

Luistertip:We leven nog, Ramses Shaffy

2 gedachten over “‘Alles’ loopt mis vandaag (frustraties)

    1. Mooi verhaal Anton … even een stapje opzij en bewustzijn van het feit dat je ademt kan ergbehulpzaam zijn bij alle gebeurtenissen die frustratieoproepen🙏🙋‍♀️

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s