(On)- Rust

Online

Thuis had ik een PowerPoint presentatie gemaakt. (ik weet het, ook alweer achterhaald) Een training Positieve Gezondheid voor medewerkers in de zorg. De groepsbijeenkomsten waren in ieder geval tot 01 juni gecanceld. Ik staarde naar het scherm voor het laatste (lentis) nieuws en zag een tsunami aan ‘ict’ mogelijkheden tot online verbindingen voorbij komen. Ik voelde al een bepaalde onrust opkomen en ‘zag door de bomen het bos behoorlijk mistiger worden’, want werd het Zoomer, Google hang-out, 3CX webmeeting, Webex, whatsapp video oproep, Microsoft teams of nog andere slimme online mogelijkheden? Ik vond het lastig om te kiezen en ondertussen had ik voor de zekerheid alle verschillende applicaties maar gedownload. Het werd nogal een rommeltje en er daardoor voor mij niet overzichtelijker. ‘Niet bevorderlijk voor een ontspannen staat van zijn’, analyseerde ik mijzelf en realiseerde me dat ICT sowieso niet echt mijn sterkste kant is. Daarnaast kwam er goedbedoeld een overload aan coachingsmogelijkheden, webinars en andere hulpmogelijkheden online voorbij. Omdat ik zelf als coach en trainer werkzaam ben, nam mijn onrust (een deel in mij, zo coachte ik mijzelf bemoedigend) nog meer toe, want ik vond eigenlijk dat ik ook met mooie, slimme, verbindende helpende tools zou moeten komen om de medemens te ondersteunen. Gelukkig realiseerde ik mij dat juist mijn onlinewereld vooral bestaat uit abonnementen via instagram en Facebook en anderszins wat met coaching te maken heeft. Dit kleurt mijn dagelijkse realiteit.

Meebewegen

Wat kan ik meer doen, dacht ik de hele tijd. Alleen er kwam niets. De opdracht ‘Blijf thuis’, om op deze manier te helpen begrijp ik. Helemaal nu met ziekte in mijn familie binnen de directe omgeving. Collega’s en patiënten in relatie tot live ontmoetingen, is momenteel niet makkelijk. Vrienden van mij hadden ondertussen al mooie helpende gedachten via artikelen gepost. ‘Dans met je schaduwkant’ moniqueinspireert/instagram) vond ik heel mooi, waarbij de strekking is dat je jezelf behoorlijk kan tegenkomen, ertegen vechten helpt niet. Meebewegen (dansen) wel. Mijn goede vriendin Suzanne Bramante-Waar het hart vol van is, schreef heel  helpend over het corona virus: vriend of vijand. ‘We kunnen in deze periode wel extra positieve bemoedigende geluiden van – en voor elkaar gebruiken’, dacht ik en appte Suzanne en Monique met de vraag hoe het ging.

Blue zones

Ik dacht aan het onderzoek naar mensen die tot op hogere leeftijd gezond en vitaal blijven. Zij wonen in gebieden verspreid over de gehele wereld en worden de ‘blue zones’ genoemd. Opvallend waren de overeenkomsten dat deze vitale mensen vooral verse producten gebruiken (meest plantaardig), regelmatig bewegen op een natuurlijke manier en een hecht netwerk van sociale contacten onderhouden. Belangrijke persoonlijke aspecten als veerkracht, relativeringsvermogen en het creëren van je eigen zingeving bleken ook cruciaal en kwamen bij de onderzochte personen voor. Vooral deze persoonlijke aspecten hebben we nu nodig!

Reflectie

We hebben niet overal invloed op, naast voorzichtigheid in omgang met anderen in deze tijd, of quarantaine (afhankelijk van de situatie) kunnen we vooral reflecteren op onszelf en leren dat ruimte geven aan je eigen emoties belangrijk is. Een ultieme uitdaging is om gevoelens van machteloosheid via veerkracht naar acceptatie om te buigen. Soms helpt het om de onder de oppervlakte liggende emoties te helpen ontsnappen, door tranentrekkende muziek en films te beluisteren en te kijken. Om vervolgens te realiseren dat deze emoties over jou gaan en misschien kun je de opkomende gedachten met je naasten bespreken?

Wat kan ik voor je doen?

Dat DWDD (De wereld draait door NPO 1) nu ook nog eens stopt, buig ik maar positief om, dat de wereld zeker doordraait, als wij dat willen. Wat ik kan doen? Er voor je zijn, met gebruik van al die digitale mogelijkheden. Bel me, app me, mail me en.. Blijf gezond, dans met jezelf en met elkaar.

Digitale Hug, Tonie

Leestip: https://waarhethartvolvanis.nl/ https://www.moniqueinspireert.nl/

Luistertip:Everything is everything, Lauren Hill

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s